Lobbyister: Vi går aldrig til DF i parlamentet

Det er et problem for Danmark, at vi står til at få færre medlemmer i de store midtergrupper af Europa-Parlamentet efter valget den 25. maj, mener en række danske lobbyister.

(© Colourbox)

EU-lobbyister går efter politikere med indflydelse i Europa-Parlamentet - og den mangler Dansk Folkeparti.

Partiet står ellers ifølge DR's seneste meningsmåling til at komme ind i parlamentet med hele tre mandater.

Men Dansk Folkeparti er medlem af en lille, EU-skeptisk og meget splittet politisk gruppe på højrefløjen - EFD, og den går danske lobbyister sjældent til.

- Det sker sådan set aldrig. Det er ikke fordi, vi har noget imod dem, men jeg tror ikke det er dem, der er bedst til at få noget igennem parlamentet, siger Timme Døssing, der er medstifter af Cabinet DN - det største danske lobbyfirma i Bruxelles, som rådgiver danske og internationale virksomheder.

Gruppen stemmer i øst og vest

Dansk Erhverv bekræfter EFD-gruppens ringe indflydelse, og de går derfor heller aldrig til Dansk Folkeparti.

- De sidder ikke med i de kompromiser, der bliver lavet i Europa-Parlamentet, så de har ikke indfyldelse til at ændre EU-lovgivningen. Vi har ikke ressourcer til at gå efter en bold, der ikke er i spil. Der kommer meget lovgivning fra EU, siger europapolitisk chef Kasper Ernest.

Problemet er ifølge Dansk Erhverv, at EFD-gruppen ikke stemmer samlet, og derfor kan de andre grupper i parlamentet ikke lave kompromiser med dem.

- Det betyder jo, at vi i det daglige arbejde ikke kan bruge Dansk Folkeparti og deres gruppe til noget, siger Kasper Ernest.

Messerschmidts udvalg er irrelevant

Samme toner lyder fra fagforeningen 3F's EU-konsulent Lars Lyngse:

- Den politiske gruppering er meget sammensat, så man ved aldrig, hvilken retning de trækker i. For os er det et spørgsmål om, hvor vi rent faktisk får indflydelsen, og det gør vi blandt de samarbejdspartnere, der har en partidannelse, siger han.

Derfor er Lars Lyngse ikke en eneste gang gået til Dansk Folkeparti med en sag.

- Hidtil har vi ikke kunnet bruge dem til noget. Der har ikke været ret mange sammenfaldsflader, lyder forklaringen.

Parlamentarikerne har også indflydelse gennem de politiske udvalg. Men også her har DF's Morten Messerschmidt et problem.

- Messerschmidt sidder i Udvalget for konstitutionelle anliggender, som ikke har nogen relevans for de kunder, vi arbejder for, siger Timme Døssing fra Cabinet DN.

Magten ligger på midten

Og hvis Dansk Folkeparti efter valget fortsætter i den politiske EFD-gruppe, kan det blive et problem, påpeger Dansk Erhvervs europapolitiske chef Kasper Ernest:

- Det vil betyde at vi har færre danske parlamentarikere, vi kan gå til og rent faktisk få ændret på tingene i dansk retning. Vi anser det for alvorligt, hver gang vi mangler en dansk parlamentariker inde i midten af Europa-Parlamentet, hvor kompromierne bliver lagt.

Derimod er det næsten altid de største grupper i parlamentet - blandt andre den konservative gruppe EPP og socialdemokraterne - og til dels den liberale ALDE-gruppe - der får lobbyisternes opmærksomhed.

Skift gruppe og udvalg

Både Dansk Erhverv og Cabinet DN vurderer, at Dansk Folkeparti kunne få væsentlig mere magt, hvis partiet skiftede til en anden politisk gruppe - eksempelvis den konservative ECR-gruppe.

Og så ville det hjælpe at sidde i nogle andre udvalg, der har indflydelse på EU-lovgivningen.

Timme Døssing peger blandt andet på Industri-, forskning- og energiudvalget, Udvalget for miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed eller Udvalget for det indre marked og forbrugerbeskyttelse.

Messerschmidt: Ja, vi har mindre magt

Hos Dansk Folkeparti afviser spidskandidat, Morten Messerschmidt, at lobbyisterne altid går uden om ham og Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet.

- Jeg kan gennemgå min kalender for de seneste fem år, og der har altså både været lobbyister, erhvervsfolk og fagbevægelsen forbi. Og det er selvfølgelig fordi, at på en række områder er det muligt for mig at mobilisere min gruppe sig, nu stemmer vi på den måde, siger han.

Morten Messerschmidt anerkender heller ikke ubestridt, at hans gruppe ingen indflydelse har i parlamentet.

Men gruppen er i opposition til de store midterpartier i parlamentet - og står derfor bevidst uden for en række politiske forhandlinger.

- Vi er jo ikke med på de store aftaler om budgetter, traktaten, de åbne grænser og velfærdsspørgsmål. Fordi vi ganske enkelt ønsker en anden model for EU, end det som det store flertal af partierne i Europaparlamentet gør.

Og det giver i sidste ende mindre magt, medgiver Morten Messerschmidt.

- Det er klart, taler man kommissionen efter munden og i øvrigt jubler hver gang, EU får mere indflydelse, så har man mere magt, end man har, hvis man sidder i en gruppe, der ønsker det modsatte.