De små partier skal være glade for, at der er over en måned, til danskerne går til stemmeurnerne ved europaparlamentsvalget.
I en ny Epinion-måling lavet for DR står hverken de Konservative eller SF nemlig til at opnå de 7,14 procent af stemmerne, der skal til for at sikre partierne et mandat ved egen hånd.
Så der venter hårdt arbejde forude for blandt andre Margrethe Auken (SF) og Bendt Bendtsen (K), lyder det fra DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.
- Der er grund til panderynker hos alle de små partier og hos Folkebevægelsen. De skal alle sammen ud at skaffe flere stemmer. Enten for at kunne få noget ud af de valgforbund, de indgår i – eller for at redde et selvstændigt mandat, som Folkebevægelsen, siger han.
Kan forhindre stemmespild
Valgforbundene er europaparlamentsvalgets svar på Hvem vil være millionær - muligheden for at ringe til en ven, når det kniber. Her slutter partierne sig sammen med nogle, de nogenlunde godt kan lide for at sikre, at mandaterne trods alt ikke går til nogle, der er værre.
Det siges også, at valgforbundene kan forhindre stemmespild.
- Om de er til fordel for små eller store partier, afhænger af, hvordan stemmerne falder. Tag for eksempel det borgerlige valgforbund VK. I 2009 var det de Konservative, der havde stemmer i overskud og kunne hjælpe Venstre. Denne gang ser det omvendt ud, siger Jens Ringberg.
De Radikale er i valgforbund med S og SF, men i parlamentet sidder de i politisk gruppe med Venstre. Og de Konservative og Venstre sidder i hver sin gruppe i parlamentet, selv om de er i valgforbund sammen.
Meget at slås for
Valgkampen til europaparlamentsvalget, der afholdes søndag den 25. maj, er knap gået i gang, og derfor har kandidaterne fra de små partier da også stadig tid til at vinde tabt terræn tilbage, lyder det.
- Der er stadigvæk meget at slås for, for mange har ikke besluttet sig endnu – og nogen ved slet ikke, at der skal være parlamentsvalg. Spidskandidaterne kan gøre meget, men Margrethe Auken fra SF og den konservative Bendt Bendtsen kæmper samtidig mod deres partiers dårlige tilslutning, siger Jens Ringberg.
I Epinion-målingen lægger Venstre sig i førertrøjen med 24,5 procent, skarpt forfulgt af Dansk Folkeparti, der står til 24 procent af stemmerne, mens 22,8 procent går til Socialdemokraterne.
Valgets helt store vinder står dermed til at blive Dansk Folkeparti, der ved europaparlamentsvalget i 2009 opnåede 15,3 procent af stemmerne.
Socialdemokraterne fik dengang 21,5 procent af stemmerne, mens Venstre fik 20,2.