Den økonomiske krise er ovre, og Danmark befinder sig for første gang i mange år i et økonomisk opsving.
Sådan lyder det nu for første gang fra regeringen, efter de nyeste tal fra Danmarks Statistik har vist, at beskæftigelsen i den private sektor er steget med 38.000 i perioden fra andet kvartal af 2013 til udgangen af sidste år.
Antallet af beskæftigede er desuden fortsat med at stige i de første måneder af 2015. Det fremgår af en økonomisk redegørelse fra regeringen, der bliver offentliggjort torsdag.
Det er økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard (R), der er afsender på de opløftende ord fra regeringen.
- Først og fremmest så oplever danskerne jo, at der er arbejde at få, og de danske virksomheder udvider, så nu kan vi så konkludere, at vi ikke længere er i en krise – så er vi i et opsving, siger han.
Østergaard: Reformerne var nødvendige
Morten Østergaard udpeger selv evnen til at gennemføre politiske reformer, der måske ikke altid er populære, som en af grundene til, at Danmark i dag er ude af krisen.
Med dagpengereformen, der halverede dagpengeperioden fra fire til to år, lød det oprindelige skøn, at 4.000 mennesker ville miste retten til dagpenge. I dag har mere end 50.000 nu mistet retten til dagpenge.
Det har ikke været nemt at gennemføre de reformer, siger Morten Østergaard.
- Der er ingen, der er i tvivl om, at der er truffet mange svære og hårde beslutninger, der også er grebet ind i mange danskeres liv – men det var det, der skulle til for at få os ud af den krise, som blev skabt af en alt for lempfældig økonomisk politik i nullerne.
Økonom: Ikke relevant at snakke om krise længere
Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian mener heller ikke, at det er relevant at tale om krise længere.
- Når vi igennem snart to år har haft konstant fremgang i beskæftigelsen og stigning på huspriserne, og der er en konstant højforbrugertillid, så kan vi godt tillade os at sige, at krisen er ovre, siger han.
Steen Bocian anerkender, at blandt andet efterlønsreformen har haft en effekt. Men den altoverskyggende grund til at Danmark er i bedring er ifølge Steen Bocian, at hele den europæiske økonomi er på vej frem.
- Europa har været i en meget, meget dyb krise - sammen med Danmark - og nu hvor Europa klarer sig bedre, så klarer vi os også bedre i Danmark, siger han og fortsætter:
- Og så har vi også fået hjælp af to store faktorer: En faldende rente, som har nået nærmest grotesk lave niveauer, og så et ret massivt fald i olieprisen i løbet af sidste år, som også er en hjælpende hånd til dansk økonomi.
Advarer om flaskehalse
Steen Bocian advarer om, at opsvinget kan have negative effekter.
Der er fortsat omkring 130.000 arbejdsløse i Danmark, og deres kunnen og uddannelse passer ikke nødvendigvis til de jobmuligheder, der kan åbne sig.
- Vi kan meget hurtigt komme ud i en situation, hvor der kan opstå flaskehalse i form af mangel på arbejdskraft specielt i byggebranchen og i de tekniske fag som ingeniører, siger han.
Steen Bocian påpeger yderligere, at jobskabelsen fortsat er koncentreret omkring hovedstadsområdet, mens visse andre dele af landet mister arbejdspladser.
Regeringen vil fortsætte med reformer
Flaskehalsproblematikken er helt reel, siger Morten Østergaard.
Han understreger, at regeringen vil arbejde for at uddanne til de ledige arbejdspladser og på at skabe jobmuligheder over hele landet.
- Det er det hårde arbejde, der skal fortsætte. Det er reformerne, der skal fortsætte; sådan at alle virksomheder kan se, at hvis de opretter arbejdspladser i Danmark, så er der også arbejdskraft til den arbejdsplads, siger han.