Det er vigtigt, at der er gode normeringer i vuggestuerne og børnehaverne.
Men minimumsnormeringer – hvor man fastsætter en minimumsgrænse for antallet af voksne i daginstitutionerne – er ikke den eneste løsning, hvis man vil give både børnene og pædagogerne bedre rammer.
Det var meldingen fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun i dag præsenterede regeringens længe ventede børneudspil - ”En god start på livet for alle børn”.
Selvom regeringspartierne tidligere har talt varmt for minimumsnormeringer, har de ingen planer om at indføre dem i forbindelse med det nye udspil.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:555db5ada11f9f11702a49ac
- Der er ingen tvivl om, at normeringer er vigtige. Men det er ikke sikkert, at minimumsnormeringer løser alle de udfordringer, vi har i vores daginstitutioner. Det kan være, at vi skaber bedre muligheder for vores børn, hvis vi formindsker sygefraværet og får bedre fysiske rammer, sagde statsministeren.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:555db02f6187a40e70813af5
Der kommer ingen garanti for et minimum af personale i børneinstitutionerne. Foto: DR
Helle Thorning-Schmidt blev flankeret af økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) og børneminister Manu Sareen (R) under præsentationen af børneudspillet.
Her vil regeringen afsætte 2,5 milliarder kroner over de næste fire år, som blandt andet skal gå til flere og bedre pædagoger i vuggestuerne og børnehaverne.
- Vi skal ansætte flere pædagoger og medhjælpere, give dem mere efteruddannelse og forbedre rammerne for vores børn, sagde statsministeren og understregede, at vi allerede i dag har ”rigtig gode daginstitutioner med dygtigt personale”.
Respekt for lokale prioriteringer
Morten Østergaard sagde derudover, at udspillet er ”en tillidserklæring til vores daginstitutioner”.
- Vi tror på, at de er en del af løsningen på de udfordringer, som alt for mange børn har, sagde økonomi- og indenrigsministeren og understregede, at kommunerne skal have en vis frihed til at rette ressourcerne hen, hvor behovet af størst.
- Vi skal have respekt for den lokale prioritering, sagde han med henvisning til debatten om minimumsnormeringerne.
- Er det ikke et klokkeklart løftebrud?, spurgte en journalist.
- Nej, det her er et prioriteringsspørgsmål om hvilke opgaver, man vil have løftet først, svarede økonomi- og indenrigsministeren.
Fokus på bedre sprog
I udspillet lægger regeringen blandt andet op til, at de pædagogiske lærerplaner skal revideres og afbureaukratiseres.
Derudover vil regeringen styrke børnenes trivsel samt sætte ind i forhold til at styrke børnenes sproglige udvikling.
Der skal fastsættes et nationalt udviklingsmål for børnenes sprog. Det betyder, at alle børn i treårsalderen nu skal have vurderet deres sproglige egenskaber.
Samtidig skal dagplejerne have bedre mulighed for at få råd og vejledning fra kommunen. Og dertil vil regeringen sætte ind i forhold til at få reduceret støjniveauet.
- Det er noget, der generer både børn og voksne, sagde økonomi- og indenrigsministeren.
Pengene til børnepakken skal findes ved, at man lader det offentlige forbrug stige frem mod 2020.
Er regeringen løbet fra valgløfterne om flere pædagoger og en minimumsnormering? Klik og se, hvordan svarene lød under dagens pressemøde. Foto: DR