Analytiker: Enhedslistens trussel om at vælte Corydon kan redde Johanne

Ifølge DR's politiske analytiker kan Enhedslisten have flere dagsordener med sin kritik af finansministerens håndtering af Dong-aktiesalget.

Når Enhedslisten vifter med truslen om et mistillidsvotum til finansminister Bjarne Corydon, så kan det skyldes et ønske om at sikre Johanne Schmidt-Nielsens (Ø) næste valgperiode, vurderer analytiker. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Arkivfoto: Scanpix)

Hvis folketingsvalget først udskrives efter Enhedslistens årsmøde første weekend i juni, så kan politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) på grund af partiets rotationsprincip ikke stille op.

Partiet er altså interesseret i at få statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at udskrive valg hurtigst muligt, så de ikke skal undvære deres absolutte frontfigur i næste valgperiode.

Så når Enhedslisten truer med at vælte finansminister Bjarne Corydon (S) for håndteringen af Dong-aktiesalget, vil de både skabe opmærksomhed omkring Dong-salget, som partiet længe har været stærke kritikere af, men de håber også, at det kan være med til fremskynde valget.

Det mener DR’s politiske analytiker, Bjarne Steensbeck, der samtidig understreger, at Dong-sagen længe har haft topprioritet for Enhedslisten.

- Ved at larme med den her sag, som, de jo mener, fortjener voldsom kritik, håber de samtidig, at Thorning udskriver valg, siger han.

Analytiker: Thorning vil gerne undgå samråd

Hvis statsministeren udskriver valg nu, suspenderes alle møder i Folketinget og dermed også det samråd, der vil blive afgørende for, om Enhedslisten fortsat kan have tillid til finansministeren.

Samrådet skal afholdes 2. juni, og på dagsordenen er salget af statslige Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs samt Bjarne Corydons beslutning om ikke at give Folketingets Finansudvalg indsigt i konkurrerende bud i sagen.

Efter Enhedslisten har fremsat sin ”opsigtsvækkende” trussel om et mistillidsvotum mod Bjarne Corydon, hvis ikke han ved samrådet kommer kritikken i møde, vil Helle Thorning-Schmidt meget gerne være samrådet foruden, vurderer Bjarne Steensbeck.

- Hvis Enhedslisten vælter finansministeren, vil hele regeringen falde, siger analytikeren.

Hvor langt vil Venstre gå?

Enhedslisten kan dog ikke ene parti vælte Bjarne Corydon.

- Hvis man vil vælte en finansminister, skal der mønstres et flertal mod ham, og spørgsmålet er jo, hvor langt Venstre vil gå, siger Bjarne Steensbeck.

Han påpeger, at Venstre i en nær fremtid – efter et valg – selv kan komme til at sidde på finansministerposten. Hvis partiet går med Enhedslisten, der kræver at se andre tilbud i Dong-sagen udleveret, vil det skabe præcedens for, hvad man skal udlevere som minister.

- Derfor vil Venstre jo aldrig nogensinde stemme for et mistillidsvotum, hvis Enhedslisten kræver, at en finansminister til enhver tid skal offentliggøre alle papirer. Så langt vil Venstre aldrig nogensinde gå, siger Bjarne Steensbeck.

Nervekrig i gang

Han vurderer altså, at Corydon vil overleve denne, ellers meget ubehagelige, fejde med Enhedslisten. Ligesom han har overlevet adskillige andre – blandt andet om finanslove og skatteaftaler, hvor Enhedslisten har stillet sig på bagbenene.

Men en nervekrig er i gang, siger han.

- I øjeblikket sidder man i Venstre og kigger på, hvor langt Enhedslisten vil gå. Kan de to partier finde hinanden? Samtidig sidder Socialdemokraterne og kigger på, hvor langt Venstre tør gå sammen med Enhedslisten.

Som Bjarne Steensbeck ser det, er problemet størst for Helle Thorning-Schmidt:

- Både Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti har interesse i at holde liv i denne sag. Det er et kæmpe problem for regeringen, og derfor er analysen også, at mon ikke det valg bliver fyret af før sommerferien, så vi slipper for det samråd 2. juni?

Rettelse: Det fremgik af en tidligere udgave af denne artikel, at Enhedslistens Dong-kritik alene havde til formål at redde Johanne Schmidt-Nielsen. Det er ikke korrekt, og DR Nyheder beklager fejlen.