Mere overvågning af flypassagerer, der rejser til og fra Danmark kan samle en del af puslespillet for Politiets Efterretningstjeneste (PET), når den efterforsker terrorsager.
Det vurderer den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp til Ritzau, efter at det er kommet frem, at regeringen lægger op til at lade PET få oplysninger om flypassagerers kreditkort, rejsepartnere og tidligere rejsemål uden retskendelse.
Forslaget er en del af regeringens terrorpakke og kommer ifølge Magnus Ranstorp, blandt andet, fordi et stigende antal syrienkrigere forsøger at ryste politiet af sig ved at skifte fly undervejs til Syrien, når de inde i EU.
- Det her vil hjælpe
- Specielt hvis de rejser til Tyrkiet, ser vi nu et mønster, hvor syrienkrigere bryder deres rejser op, fordi de ved, at politiet er på sporet af dem. Derfor køber de billetter til Italien eller Spanien og rejser videre derfra.
- Det er derfor, PET vil have de her informationer, siger Magnus Ranstorp og peger, at der stadig udestår problemer i forhold til EU.
- Man bliver nødt til at have et samlet overblik i EU, men det her vil hjælpe.
Både i Australien, USA og Storbritannien har efterretningstjenesterne allerede de beføjelser, som Justitsminister Mette Frederiksen (S) lægger op til i et lovforslag.
Skal kunne sortere i oplysninger
Men i EU er der endnu ikke et fælles samarbejde, derfor er den øgede overvågning af flypassagerer ikke det endelige svar, men det vil kunne hjælpe lidt af vejen.
Ifølge Magnus Ranstorp havde det eksempelvis været tilfældet, hvis gerningsmanden havde forsøgt at flygte ud af landet ved attentaterne i København i februar.
Samtidig ser Ranstorp dog også alvorlige sikkerhedsproblematikker ved de mange data, PET kommer i besiddelse af.
- Der bliver nødt til at være bevis for, at man kan sortere i de her oplysninger.
- Hvad gør man eksempelvis med overskydende informationer? Kan man anonymisere de oplysninger, man ikke skal bruge? Og kan man lave forskellige lag af oplysninger, så alle ikke får adgang til de samme?, siger han om nogle af de krav, man bør stille PET.
/ritzau/