Analytiker: En tung dag for Thorning

Det er et temmelig uheldigt tidspunkt, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bøvler med terror-sagen på, siger DR Nyheders politiske analytiker, Bjarne Steensbeck.

Statsministeren har i dag slået fast, at hun handlede i god tro, da hun under et pressemøde for den internationale presse efter terrorangrebet i København sagde, at sikkerheden ved synagogen i København blev styrket lige efter angrebet mod Krudttønden. (© Scanpix)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) blev tidligere i dag grillet om de nye oplysninger om sikkerheden ved synagogen i København, da hun mødte oppositionen i folketingssalen.

Og man kan roligt sige, at det var "en af de tungere dage for hende", som DR Nyheders politiske analytiker, Bjarne Steensbeck, formulerer det.

- En dag, hvor statsministeren i folketingssalen har måttet bruge sin tid på at forklare, hvordan hun kunne give et helt forkert indtryk af, hvornår synagogen i København fik fast bevogtning, siger han.

Rodet forløb i Statsministeriet

Og selvom det ikke rigtigt er lykkedes oppositionen at dokumentere, at det skulle være sket bevidst, at der er givet forkerte oplysninger, ændrer det ikke ved, at billedet af Statsministeriets håndtering er rodet, lyder det fra Bjarne Steensbeck.

- Hvorfor fik Statsministeriet ikke hurtigere rettet fejlen? Hvorfor skulle der gå hele tre måneder? Og nu hvor alle taler valg/ikke-valg, så er det et temmelig uheldigt tidspunkt at have den slags at bøvle med, siger DR Nyheders politiske analytiker.

Lars Løkke Rasmussen var meget ivrig efter at spørge statsministeren til terror-forløbet. (Foto: © David Leth Williams, Scanpix)

Der har i den seneste tid været talt meget om, at et folketingsvalg kunne være lige på trapperne efter en periode, hvor Thorning og særligt hendes parti, Socialdemokraterne, har haft fremgang i målingerne.

Men valget venter ikke lige rundt om hjørnet efter Thornings tur i terror-manegen, vurderer Bjarne Steensbeck.

- Man taler om, at en statsminister skal have sin affyringsrampe klar. Det kan man vist roligt sige, at hun ikke har i dag. Nok heller ikke i morgen – denne sag vil formentlig fortsætte lidt endnu. Omvendt, kommer der ikke mere frem, så vil denne historie formentlig ikke overleve Kristi Himmelfartsferien, siger han.

Thorning: Handlede i god tro

Statsministeren har i dag slået fast, at hun handlede i god tro, da hun under et pressemøde for den internationale presse efter terrorangrebet i København sagde, at sikkerheden ved synagogen i København blev styrket lige efter angrebet mod Krudttønden.

- Da jeg svarede på spørgsmålene, havde jeg fået et billede af, at bevogtningen kom hurtigere, end det var tilfældet, sagde statsministeren.

Ifølge nye oplysninger blev Statsministeriet ellers briefet om, at der først kom ekstra sikkerhed ved synagogen fire timer efter det første angreb, allerede inden pressemødet gik i gang.

Men de oplysninger nåede angiveligt aldrig frem til statsministeren.

Det var først i forbindelse med den nye redegørelse om terrorforløbet, at Helle Thorning-Schmidt blev gjort opmærksom på oplysningerne.

- Det vil sige, at statsministeren indtil for få dage siden har svævet i den vildfarelse, at politiet var til stede med øget bevogtning ved synagogen på Krystalgade umiddelbart efter terroranslaget mod Krudttønden?, spurgte Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, i spørgetimen.

- Ja, det er rigtigt, svarede statsministeren og understregede, at hvis nogen omkring hende havde vidst, at hun havde sagt noget forkert, så ville hun have fået det at vide.

Afviser kommissionsundersøgelse

Trods de uklare oplysninger fastslog statsministeren desuden, at der var blevet 'udført et fremragende politiarbejde i de dage':

- Både fra det almindelige politi og PET.

Derudover fremhævede hun, at politiet har lavet 'en åben og selvkritisk evaluering af forløbet', som man nu kan tage ved lære af.

Derfor afviste hun også et forslag fra Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, om at nedsætte en uafhængig undersøgelseskommission til at granske terrorsagen.

- Det er en dårlig idé, lød svaret fra Helle Thorning-Schmidt.