Det er en falliterklæring at blive væk fra Folkemødet på Bornholm med den begrundelse, at den kontroversielle hollandske politiker og islamkritiker Geert Wilders deltager.
Det mener folketingsmedlem for Venstre Jakob Engel-Schmidt, efter at to af hans partifæller mandag har fortalt, at de ikke vil komme til det årligt tilbagevendende demokratiarrangement netop på grund af Geert Wilders.
- Det er udtryk for en kedelig resignation; både i forhold til ytringsfriheden, men også i forhold til Folkemødets ånd, siger Jakob Engel-Schmidt.
- Vi skal møde talstærkt op
På Facebook kalder Jakob Engel-Schmidt de politikere, der ikke vil deltage, "en flok tøsedrenge".
- Hvis vi lader frygten for, hvad der kan ske i en debat med Geert Wilders, forhindre folk i at deltage i hele Folkemødet, så har vi ladet de mennesker, der vil os det ondt, sejre, uddyber han over for DR Nyheder.
Jakob Engel-Schmidt nærer med egne ord "en stor tiltro til, at politiet og efterretningstjenesten naturligvis sørger for, at sikkerheden er i orden til arrangementet".
- Truslen om, at nogle vil gøre Folkemødet ondt, skal ikke få os til at blive væk. Det skal tværtimod få os til at møde endnu mere talstærkt op for at vise, at vi holder fast i vores ytringsfrihed og demokratiske traditioner, siger han.
Blev angrebet i Texas
Blandt de to Venstre-politikere, der mandag afviste at deltage i Folkemødet, er regionsrådsmedlem i Region Sjælland Claus Bakke.
Han mener, at Geert Wilders "med sine ekstreme synspunkter udgør en så stor sikkerhedsrisiko," at det vil ødelægge hans egen oplevelse og udbytte af Folkemødet.
Den vurdering har han ikke grebet ud af den blå luft. For et par uger siden deltog Geert Wilders ved et arrangement i byen Garland i den amerikanske delstat Texas, som blev angrebet af to bevæbnede mænd.
Geert Wilders var en af hovedtalerne ved arrangementet, hvor tegnere var blevet opfordret til at indsende en tegning af profeten Muhammed som led i en konkurrence.
- En rigtig Batman
Også Vordingborgs borgmester, Knud Larsen (V), har afvist at deltage i sommerens arrangement på Bornholm. Han henviser blandt andet til, at politiet i forvejen har oparbejdet en masse overarbejdstimer.
Jakob Engel-Schmidt stiller imidlertid spørgsmålstegn ved, om ytringsfriheden kun skal gælde for "dem, der ikke udgør en sikkerhedsrisiko, og for dem, vi har råd til at sørge for sikkerheden for".
Knud Larsen understreger, at han ønsker at værne om ytringsfriheden, men at han har svært ved at se, hvorfor den hollandske politiker skal til Bornholm, når man sagtens kan diskutere demokrati uden hans deltagelse.
Kritikken fra Jakob Engel-Schmidt giver borgmesteren ikke en flad femøre for.
- Det er da rart at høre sådan en Batman udtale sig på andres vegne. Men det ændrer ikke på min holdning. Hvis han vil kalde mig for en tøsedreng, så lad ham da bare gøre det, siger Knud Larsen.