Folketingets partier var mandag inviteret til en gennemgang af Rigspolitiets terror-redegørelse i Justitsministeriet, men repræsentanterne måtte spejde langt efter PET.
På trods af at både Kriminalforsorgen og Rigspolitiet deltog, manglede den helt centrale aktør i forbindelse med terrorangrebet i København i februar, og det møder nu hård kritik fra De Konservative.
- Det er stærkt kritisabelt, for vi har jo brug for at stille spørgsmål til de relevante myndigheder, og her er PET lige så væsentlige som Kriminalforsorgen, Rigspolitiet og de andre aktører, siger politisk ordfører Mai Mercado (K).
PET bekræfter over for DR Nyheder, at efterretningstjenesten ikke var repræsenteret ved mødet.
PET-chefen er fratrådt
Få timer før redegørelsen blev offentliggjort i onsdags valgte PET-chef Jens Madsen at fratræde sin stilling efter blot halvandet år på posten, men det forklarer ikke PET's manglende tilstedeværelse ved terror-mødet, mener Mai Mercado.
- Nok er den øverste chef fratrådt, men derfor må der stadig være nogen i organisationen, som har et overblik og kan svare på spørgsmål. For der var spørgsmål, som skulle være stillet til PET, men dem må vi vente til at stille på samrådet, siger K-ordføreren.
Både justitsministeren og statsministeren er kaldt i samråd efter offentliggørelsen af terror-redegørelsen.
Folketingets partier vil i samrådet have svar på, hvorfor der gik 79 dage, før regeringen fik dementeret, at PET straks bevogtede synagogen i Krystalgade.
Regeringen: Vi blev fejlinformeret
16. februar sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde for udenlandske journalister, at politiet 'øjeblikkeligt' øgede bevogtningen af synagogen efter det første terrorskyderi ved Krudttønden.
Først i onsdags - 79 dage senere – fik Folketinget og offentligheden et retvisende billede i en redegørelse fra Rigspolitiet og PET.
Det jødiske samfund måtte nemlig selv ringe efter beskyttelse via en kontakt i PET næsten to timer efter angrebet på Krudttønden på Østerbro, og der gik knap fire timer i alt, før Københavns Politi stillede med en permanent bevogtning foran synagogen, hvor flere gæster på det tidspunkt allerede var ankommet til en konfirmationsfest.
Lørdag kunne Politiken så citere en anonym – men central – kilde for, at PET på intet tidspunkt havde sagt, at den jødiske synagoge var under den form for bevogtning, som regeringen hævdede.
Tidligere i dag bekræftede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) overfor TV2, at hun blev fejlinformeret om bevogtningen af synagogen.
V: Vi mangler stadig svar
Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, var til stede på dagens møde i Justitsministeriet, men fik intet svar fra regeringen på, om Politikens anonyme kilde taler sandt.
- Regeringen vil ikke lægge frem, hvad den selv har gjort, men kun hvad der er sket mellem politiet og PET, siger han.
Karsten Lauritzen oplyser, at justitsministeren har tænkt sig at svare skriftligt på nogle af de spørgsmål, der blev stillet på mødet i dag.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen.