Løkke vil belønne firmaer for at hyre krigsveteraner

Der skal være en kontant præmie til virksomheder, der ansætter en ledig veteran, foreslår Venstres formand.

Venstre vil belønne virksomheder for at ansætte ledige veteraner. (© DR)

Der skal være en økonomisk gulerod til danske virksomheder, der vælger at ansætte en ledig krigsveteran.

Det foreslår Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. Han har mandag formiddag holdt tale for en gruppe veteraner fra Afghanistan- og Irak-krigene, og her lancerede han sit forslag.

- Vi har frihedsdagen i dag. Det er 70 år siden, at freden brød ud, men Danmark er stadig truet, og derfor sender vi soldater ud, siger Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

- Nogle kommer hjem med ar på sjæl og krop, og de har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Historisk har vi været for dårlige til at tage hånd om det, siger han.

Vil tage hånd om de sidste

Venstre-formanden fremhæver den danske veteranpolitik og indførelsen af en flagdag som positive tiltag, men der kan gøres endnu mere for de danske veteraner, mener Lars Løkke.

- Der er cirka 20 procent - viser de sidste undersøgelser - af dem, vi har sendt ud, som har svært ved at finde vej ind i det danske samfund igen, og dem vil vi gerne tage hånd om. Derfor foreslår vi denne jobpræmie, siger han.

Venstre har dog endnu ikke regnet på, hvor mange penge en virksomhed skal belønnes med, hvis den ansætter en dansk krigsveteran.

Økonomisk gulerod på 25.000-75.000 kroner

Lars Løkke Rasmussen siger, at der er behov for at 'analysere det lidt nærmere', men giver dog et slag på tasken i forhold til, hvor mange penge en virksomhed skal kunne modtage fra staten ved at ansætte en veteran.

- Vi har jo erfaringer. Vi gav i sin tid 75.000 kroner til virksomheder, der skaffede en praktikplads, og vi giver 25.000 kroner til virksomheder, der hjælper folk videre fra nyttejob.

- Så det ligger nok i det interval, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det officielle Danmarks definition på en veteran er 'en person, der - som enkeltperson eller i en enhed - har været udsendt i mindst én international operation'.

Personen kan fortsat være ansat i forsvaret, men kan også være afgået fra organisationen og overgået til det civile uddannelsessystem, arbejdsmarked eller andet, skriver Forsvarsministeriet på sin hjemmeside.