Enhedslisten til Thorning: Drop de Radikale

Enhedslisten opfordrer Helle Thorning-Schmidt til lave en regering uden de Radikale, hvis hun får mulighed for at blive statsminister efter valget.

De Radikale er blandt andet en stopklods for en dagpengeløsning, lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen vil i sin 1. maj-tale opfordre statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at lave en ren socialdemokratisk regering, hvis hun vinder folketingsvalget.

De Radikale ligger for langt til højre, blokerer for en dagpenge-løsning og modarbejder en indsats mod social dumping, mener venstrefløjspartiets politiske ordfører.

- Der er ingen tvivl om, at de Radikale ligger markant til højre. Det er ikke, fordi S-toppen kan fratages ansvar for den ulighedsskabende politik, der har været ført. Men en ren S-ledet regering vil kunne stå langt mere frit, for eksempel i forhold til dagpengene, fordi man fratager de Radikale deres veto-ret, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

S: Vi vil fortsætte R-samarbejde

Enhedslisten vil ikke forlange, at Helle Thorning Schmidt dropper de Radikale efter folketingsvalget. Så er risikoen, at Venstres Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister, lyder det.

Derfor er meldingen om en regering uden de Radikale ikke et krav, men en opfordring, understreger Johanne Schmidt Nielsen.

Helle Thorning-Schmidt (S) skal droppe Morten Østergaard og de Radikale som regeringspartner efter valget, lyder opfordringen fra Enhedslisten. (Foto: © Christian Liliendahl, Scanpix)

Den opfordring har Socialdemokraterne dog ikke tænkt sig at følge.

- Vi går til valg på at fortsætte i regering med de Radikale. Sammen har vi trukket Danmark i den rigtige retning. Det gælder både, hvad angår beskæftigelse, ledigheden, økonomien, forbrugertilliden og industriproduktionen, siger politisk ordfører Maja Panduro (S) og fortsætter:

- På alle de parametre går det bedre nu, og det er, fordi vi har samarbejdet om det.

R forstår Enhedslisten

De Radikales gruppeformand, Camilla Hersom, mener, at regeringen har vedtaget masser af god politik.

- Det har vi gjort i en fælles regering, hvor begge partier står på mål for de resultater, der er kommet ud af det. Det vil vi gerne fortsætte, siger hun.

- Men jeg kan da sagtens forstå, at et yderfløjsparti vil det anderledes. Og Enhedslisten og de Radikale ligger på en række punkter langt fra hinanden, siger Camilla Hersom.