Lidegaard: Hjælp bådflygtninge med mere bistand

Mere udviklingsbistand skal hjælpe til at løse historisk krise med bådflygtninge, siger udenrigsministeren.

Martin Lidegaard vil lige som andre Europæiske politikere reagere på det stigende antal omkomne bådflygtninge i Middelhavet. (Foto: © Bax Lindhardt, Scanpix)

Mere udviklingsbistand, større hjælp til Italien og bekæmpelse af menneskesmuglere skal være med til at løse den historiske flygtningekrise, der natten til søndag har kostet op mod 700 bådflygtninge livet.

Sådan siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Ritzau efter det seneste skibsforlis på Middelhavet.

- Sagen er, at jo mere vi gør for at redde flygtningene, jo flere tømmerflåder og joller sætter menneskesmuglerne i havet på den anden side, siger udenrigsministeren og fortsætter:

- Derfor skal der flere indsatser til. For det første må vi gøre alt, hvad vi kan for at forebygge den her flygtningekrise. Der er brug for mere og ikke mindre udviklingsbistand, slår han fast.

Hjælp til Italien

Ud over mere udviklingsbistand er det også nødvendigt at sætte ind med hjælp til Italien og at træne politimyndigheder til at dæmme op for menneskesmuglernes aktiviteter, lyder det fra ministeren.

- Italien har udsendt et nødråb, som jeg mener, vi er nødt til at lytte til. EU bliver nødt til at bistå Italien mere end i dag, og det er vi villige til at kigge på, siger han.

Udenrigsministeren mener, at "meget tyder på, at der er behov for en stærkere indsats," men om indsatsen skal minde mere om det nu lukkede italienske Mare Nostrum-program, kan han ikke sige.

Triton

Mare Nostrum blev etableret, efter at flere end 360 emigranter druknede, da deres båd kæntrede tæt på den italienske kyst i oktober 2013.

Programmet er blevet erstattet af EU's grænsekontrol Triton, som dog ikke har noget specifikt eftersøgnings- og redningsmandat, og som har færre skibe og et mindre område at operere på.

Ud over at lægge op til nye initiativer på havet understreger ministeren, at det også er helt essentielt at samarbejde med de nordafrikanske lande, hvor menneskesmuglerne opererer fra:

- Der er brug for at træne politimyndighederne i landene på den anden side og sikre, at de kan gennemføre større aktioner mod menneskesmuglerne, siger han.

Politimyndigheder skal trænes

- Sagen er, at jo mere vi gør for at redde flygtningene, jo flere tømmerflåder og joller sætter menneskesmuglerne i havet på den anden side, siger udenrigsministeren og fortsætter:

- Derfor skal der flere indsatser til. For det første må vi gøre alt hvad vi kan for at forebygge den her flygtningekrise. Der er brug for mere og ikke mindre udviklingsbistand, slår han fast.

Ud over mere udviklingsbistand er det også nødvendigt at sætte ind med hjælp til Italien og at træne politimyndigheder til at dæmme op for menneskesmuglernes aktiviteter, siger ministeren.

Renzi vil stoppe menneskesmuglere

Samtidig har den italienske premierminister, Matteo Renzi, i dag været ude at foreslå, at der skal en større indsats til i Libyen. På en pressekonference i Rom fortæller Renzi, at han ikke blot ønsker at standse strømmen af bådflygtninge, han vil også have standset menneskesmuglerne.

Mandag holder de europæiske udenrigsministre møde, hvor "migration" er på dagsordenen og senere på ugen regner Renzi med, at EU's statsoverhoveder kan få mulighed for at drøfte den store stigning af overfarter på usikre fiskekuttere i Middelhavet.

- Vi arbejder på at sikre, at mødet kan holdes i slutningen af ugen. Det må være en prioritet, siger premierministeren på en pressekonference i Rom.

DR Nyheder/Reuters/ritzau/