De økonomisk mest trængte folkepensionister skal have 4.300 kroner mere om året i ældrecheck. Og det skal være finansspekulanterne, som betaler regningen via en skat på finansielle transaktioner.
Det foreslår SF, som i weekenden holder landsmøde i København.
Ifølge SFs formand, Pia Olsen Dyhr, er mange danske ældre presset på økonomien:
- De fattigste folkepensionister har meget lidt. Hvis man kun har folkepensionen til at betale husleje, mad og andre ting i det her samfund, så kan det være svært at få pengene til at række, siger Pia Olsen Dyhr.
Modstand fra blå blok
Skal ældrechecken sættes op, som SF foreslår, vil det koste 800 millioner kroner. Det skal især hjælpe de omkring 200.000 ældre danskere som har så få penge ved siden af folkepensionen, at de har ret til fuld ældrecheck.
Pia Olsen Dyhr opfordrer til, at Danmark allerede nu tilslutter sig de 11 EU-lande, som med Tysklands forbundskansler Angela Merkel i spidsen er gået sammen om at indføre finansskatten fra 1. januar 2016.
Det afviser De Radikale dog. Også Venstre og Dansk Folkeparti siger nej til en finansskatten, som ifølge SF kan indbringe 7,5 milliarder kroner årligt i statskassen.
Danmark er måske ikke modig nok endnu
Reelt er der vel ingen udsigt til, at Danmark tilslutter sig en skat på finansielle transaktioner uanset, hvem der vinder valget?
- Denne regering er måske ikke modig nok til at gøre det endnu, men jeg synes, Danmark bør gøre det. 11 lande i Europa gør det nu. Blandt dem er Tyskland, og Angela Merkel var ikke blevet folkesocialist sidst jeg tjekkede, siger Pia Olsen Dyhr.
På landsmødet i weekenden vil hun fastslå ældre som et af i alt fire temaer, SF vil kæmpe for i valgkampen. De øvrige er børn, dagpenge og klima.
Markant roligere landsmøde
Efter den turbulente tid i regeringen er SF i løbet af det seneste år igen blevet et stabilt parti, og forventningen er et landsmøde, som vil være markant mere roligt, end det har været tilfældet de senere år.
Meningsmålingerne giver SF seks til syv procent af stemmerne, hvilket er nok til at få genvalgt den decimerede folketingsgruppe. Det giver ro på Christiansborg.
/ritzau/