Løkke afviser kritik af håndværkerfradrag: I tager fejl

Kritikere mener ikke, at den nu afskaffede boligjobordning bør genindføres, men V-formand står fast på sit valgløfte.

V-formand Lars Løkke Rasmussen fejer mandag aften kritikken af bordet i forhold til håndværkerfradraget. For det kan hjælpe små håndværkerfirmaer med at få ordrer, mener han.

Trods hård kritik fra flere sider af planerne om at genindføre håndværkerfradraget - den nu afskaffede boligjobordning - så står Venstres formand Lars Løkke Rasmussen fuldstændig fast på, at den bliver genindført, hvis han kommer tilbage bag skrivebordet i Statsministeriet.

For ordningen kan hjælpe de små håndværkerfirmaer og hjælpe mod sort arbejde, siger Lars Løkke Rasmussen mandag aften til DR Nyheder.

Dermed afviser V-formanden den kritik, som både bankøkonomer og den liberale tænketank Cepos har ytret. Her frygter man dels, at ordningen kan være med til at være med til at overstimulere markedet, ligesom ordningen ses som statsstøtte.

Løkke: Små håndværkere mangler ordrer

Men kritikerne tager fejl, mener Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg siger til dem, at de tager fejl. Hvis man graver lidt ned i statistikken, så kan man se, at de håndværksvirksomheder, der har fremgang, det er de store med over 50 ansatte. Mange små håndværkerfirmaer rundt omkring i landet har ikke noget at lave, og selvom der har været en fremgang, så er der stadig 30.000 færre i branchen end før krisen ramte os.

- Og så siger jeg, at når vi vil have et bolig-job-fradrag genindført, så er det jo ikke kun for at holde gang i hjulene, det er også for at komme sort arbejde til livs, og i øvrigt give en håndsrækning til danskerne, som har travlt med at gå på arbejde og som måske i stedet for at tage det overarbejde, der er brug for nede i virksomheden, siger "nej - jeg skal hjem og male mit raftehegn, for jeg har ikke råd til at bestille en håndværker". Så ideen med job fradraget er jo ikke kun at sikre beskæftigelse - det er også at sikre rimelighed.

Skal sikre unge praktikpladser

Men når vi i det seneste kvartal har den største stigning i ansatte i byggebranchen i otte år, og når du hører formanden for elektrikerne sige "vi får altså svært ved at skaffe en elektriker inden for særlig lang tid". Det tyder da på, at det går meget godt uden en statsstøttet ordning - gør det ikke?

- Hvis du nu viste statistikken tilbage i tiden, så ville du kunne se, at selvom der nu har været den her fremgang, så er der stadigvæk 30.000 færre ansatte i den her sektor end før krisen ramte os. Inden for de sidste uger har jeg besøgt håndværksmestre i Vejen, på Møn og ude i Herlev. Små håndværksmestre, der jo alle sammen fortæller om, at de ikke har meget at leve, og de skal have noget at lave. Også for at sikre at unge kan få nogle praktikpladser.

- Vi er jo nød til at huske på, at dem der løfter den helt store praktikpladsopgave, det er ikke mindst de helt små virksomheder - håndværksmesteren med tre svende, og de har det svært. Så af den grund skal vi have bolig-job fradraget igen, men så skal vi altså også have det af den oprindelige grund - nemlig at det er bedre at arbejdet bliver gjort hvidt end sort, og det er en håndsrækning til helt almindelige danske familier, og det er vel også derfor at omkring en halv million danskere, der har taget imod ordningen, og som tror jeg, glæder sig til, at den bliver genindført.

Løkke: Det virker mod sort arbejde

Hvor er der en grænse for, hvor meget vi skal lave af statsstøtte ordninger, det er jo ganske dyrt det her, det er omkring en milliard kroner, altså der er vel en grænse for, hvor meget man skal hjælpe det her kunstigt på vej?

- Det handler ikke om at hjælpe noget kunstigt på vej. Det er jo spørgsmålet om, at en gennemsnitlig lønmodtager med en gennemsnitlig løn har meget svært ved at bestille en håndværker, eller ringe til rengøringshjælp, for det her handler jo ikke kun om håndværk, det handler om jo også om andre former for service hjemme i folks egne boliger. Derfor er der mange danskere, der vælger den sorte arbejdskraft i stedet for, og det er det vi skal komme til livs.

- Da jeg var i Herlev for et par uger siden, der talte jeg med en ung elektriker, der gik og sat sit eget hus i stand, og han kunne jo fortælle om, hvordan man i skurvogne, efter at den her ordning er faldet bort, er begyndt igen at tale om, at sort arbejde er i vækst. Vi ønsker at gøre sorte penge hvide, vi ønsker at gøre livet let for familierne, og vi ønsker også at give en håndsrækning til de små håndværksmestre rundt omkring i landet. Det handler jo ikke kun om København eller Øst jylland, det handler også om Vejen og Varde og Møn. Vi ønsker at give dem den her håndsrækning. Så det valgløfte, som jeg har givet, det står bestemt til troende efter i dag.