Ytringsfriheden for de offentligt ansatte er under pres, og derfor har regeringen længe varslet indførelsen af en såkaldt whistleblowerordning for landets pædagoger, folkeskolelærere og embedsmænd.
Nu advarer regeringens eget ekspertudvalg imidlertid direkte mod at indføre en sådan ordning, og justitsminister Mette Frederiksen (S) medgiver på den baggrund, at regeringen ikke længere planlægger at ændre lovgivningen på området, skriver Berlingske.
Avisen refererer til konklusionerne i en endnu ikke offentliggjort rapport fra Udvalget for offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger, der har arbejdet på projektet i halvandet år.
- Udvalget finder... samlet set ikke, at der er grundlag for ved lov at pålægge alle myndigheder i den offentlige forvaltning at indføre whistleblowerordninger, står der ifølge Berlingske i en af anbefalingerne til regeringen.
Kritiske forhold
En undersøgelse fra 2014 viser, at hver tredje medlem af Dansk Magisterforening kender til kritiske forhold på sin arbejdsplads, som offentligheden burde have kendskab til.
Ikke desto mindre er det kun en ud af otte, der offentligt har ytret sig om disse forhold, fordi mange frygter konsekvenserne, skriver Berlingske.
Alligevel konkluderer ekspertudvalget, at der er stor forskel på forskellige myndigheder i den offentlige forvaltning, og derfor er det bedre, at det i den enkelte myndighed overvejes, om det er hensigtsmæssigt med en sådan ordning.
Regeringen har opgivet
Over for Berlingske medgiver justitsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen har opgivet projektet.
- Det er utroligt vigtigt, at offentligt ansatte har og bruger deres ytringsfrihed. Men det er klart, at når udvalget ikke anbefaler lovændringer, så lytter jeg til det, siger justitsministeren til Berlingske.
/ritzau/