Valgforskere: Indvandrerkandidater kan få sofavælgere til at stemme

Nationalpartiet kan med Yahya Hassan få stemmer fra både palæstinensiske og pakistanske miljøer, lyder vurderingen.

Digteren Yahya Hassan kan bidrage til at få flere vælgere op af sofaerne, vurderer valgforskere. (© Scanpix)

Hvis der er noget, der kan få mange indvandrere op af sofaerne, så er det, hvis der er kandidater fra deres eget oprindelsesland.

Sådan lyder det fra valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet, efter at Yahya Hassan har meldt ud, at han stiller op til Folketinget for Nationalpartiet.

- Der er til gengæld ingen tegn på, at indvandrerkandidater mobiliserer vælgere på tværs af etnicitet.

- Tyrkere mobiliserer ikke pakistanere, og somaliere mobiliserer ikke libanesere. Det er også klart, at en kurdisk tyrker heller ikke nødvendigvis mobiliserer en ikke-kurdisk tyrker, siger valgforskeren.

Nationalpartiet har partiformand Kashif Ahmad og hans to brødre i spidsen, og de har alle pakistansk baggrund - Yahya Hassan har palæstinensisk baggrund.

- Det er et godt tegn for partiet, at de har forskellig etnicitet. Men man skal huske, at selv hvis alle med palæstinensisk og pakistansk baggrund stemmer, er det ikke sikkert, at de kommer ind.

- Det er jo stadig nogle små grupper, hvis man tager dem ud hver for sig, og man kan jo kun tælle dem med, som er danske statsborgere og over 18, siger Kasper Møller Hansen og fortsætter:

- Så det er på alle fronter en lang kamp, hvis Nationalpartiet skal komme i Folketinget.

Stemmer på kandidater fra eget oprindelsesland

Kasper Møller Hansen påpeger, at vurderingen er foretaget på baggrund af viden om kommunalvalg, hvor det er nemmere at spore effekterne, fordi der er flere indvandrerkandidater.

Kravet til Nationalpartiet er godt 20.000 godkendte vælgererklæringer, og partiet har indsamlet 15.142 - af dem er 8.560 godkendt af Indenrigsministeriet.

Ved det seneste folketingsvalg stemte 87,71 procent af de stemmeberettigede danskere. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet er enig i, at indvandrerkandidater tiltrækker indvandrerstemmer i et vist omfang, når man kigger på kommunalvalg.

- Det tyder nemlig på, at man primært stemmer på dem, der kommer fra ens egen etniske gruppe. Det gør det jo til et lidt mere besværligt kort at arbejde med. Hvor man måske i resten af befolkningen har en tendens til at tænke på indvandrere som én homogen gruppe, er det noget mere differentieret, siger Rune Stubager.

Indvandrere lige så forskellige som etnisk danskere

Det er altså ikke til at sige noget endeligt om, hvorvidt indvandrere foretrækker at stemme på andre indvandrere fra et andet land eller etniske danskere – hvis altså der ikke er en kandidat fra oprindelseslandet på stemmesedlen.

- Indvandrere er lige så forskellige som etniske danskere, hvad det angår. Vietnamesere, tyrkere og somaliere er vidt forskellige, og derfor kan man ikke bare sætte det på formel, at de vil stemme sådan og sådan. Men vi kan se en tendens ved kommunalvalg, at indvandrere mobiliserer den etniske herkomst, de selv har, siger Kasper Møller Hansen.

Der er rundt regnet 800 kandidater til folketingsvalget. Kasper Møller Hansen vurderer, at omkring fem procent har en anden etnicitet end dansk.

https://www.youtube.com/watch?v=Y2RMHTaisJ0