Dansk politik blev tirsdag ramt af et af de mere bemærkelsesværdige pressemøder i nyere tid.
Ikke siden Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens maraton-forklaring på sine førsteklasses flyrejser i GGGI-sammenhæng har de normalt så jævne møder mellem politikere og journalister skabt så meget debat.
Omdrejningspunktet var digter og samfundsdebattør Yahya Hassans melding om, at han stiller op til Folketinget for Nationalpartiet, der hovedsaligt er blevet skabt som et modsvar til, at flere og flere partier rykker mod højre i udlændingepolitikken.
På pressemødet messede Hassan på vanlig vis sine budskaber frem og forsøgte at redegøre for, hvorfor det giver mening for ham at repræsentere lige præcis Nationalpartiet - et parti der fortsat mangler mange godkendte vælgererklæringer for at blive opstillingsberettigede.
Kravet er 20.000 godkendte vælgererklæringer, og partiet har indsamlet 15.142 - af dem er 8.560 godkendt af Indenrigsministeriet.
Frygter spanske og engelske tilstande
Yahya Hassan begyndte med en spydig bemærkning til regeringspartiet Socialdemokraterne, der for få uger siden lancerede en kampagne med et budskab om, at indvandrere og flygtninge skal arbejde, når de kommer til Danmark.
- Vi får franske, spanske og engelske tilstande, hvis vi forsøger at løse flygtningeproblemet alene med en valgplakat eller ved at skære i kontanthjælpen. Hvis der skal stilles større krav til flygtninge, skal vi stille større krav til os selv som borgere, lød det fra Yahya Hassan, der kun er 19 år gammel.
Store dele af Yahya Hassans timelange indlæg på pressemødet handlede om flygtningespørgsmålet og integration. Vi kan vende flygtningestrømmen til at blive noget positivt for Danmark, gjaldede Hassan og brugte Sverige og Færøerne som eksempler på, hvordan man kan have en positiv tilgang til mennesker fra fjerne egne.
- Vi opfordrer borgerne til at støtte os i at forene de forskellige mennesker i vort samfund, frem for at bidrage til polarisering, stigmatisering, marginalisering, det ubegrundede had, frygten og splittelsen, sagde Hassan, der lidt senere blev meget konkret om, hvordan vi skal bære os ad med at forbedre integrationen:
- Der skal småkager og rene sokker til for at integrere, sagde han.
Peger på rød blok
Trods et par giftige bemærkninger om sine måske kommende kolleger på Christiansborg kom der dog også mere forsonende ytringer ud af Yahya Hassans mund:
- Vi er ikke fjender af de etablerede partier. Vi er medspillere snarere end modspillere, lød det fra Hassan, der på spørgsmålet om, hvem Nationalpartiet peger på som statsminister, ikke ville være konkret.
- Men det peger mod rød blok, sagde han.
Også spørgsmålet om ekstremisme og radikalisering fyldte en del på pressemødet. Yahya Hassan har tidligere udtalt, at han ser mange lighedspunkter mellem sig selv og attentatmanden Omar Abdel Hamid El-Hussein fra angrebet i København i februar.
- Jeg har haft den samme opvækst som Omar, gentog Yahya Hassan.
Kritik af muslimske miljøer
Han mener dog ikke, at problemet med ekstremisme er større, end så mange andre mener.
- De ekstreme muslimer er bare en parentes med et par veltalende talsmænd, sagde Hassan og påpegede, at Danmark er et angrebsland i øjeblikket:
- Så længe vi er villige til at sende droner ind over Afghanistan, griber andre til våben. Og det påvirker minoriteternes syn på Danmark. Det er bedrøveligt, når Danmark bliver angrebet - men hvad vi laver udenrigspolitisk, må ramme os indenrigspolitisk, lød det fra Hassan.
Han sendte dog også en bredside af sted mod dele af de muslimske miljøer i Danmark - som han i øvrigt også gjorde i sin efterhånden berømte digtsamling.
- Selvkritikken i de muslimske miljøer i Danmark er fraværende. Islam opfattes som noget, der ikke skal diskuteres. Der er brug for, at unge muslimer bliver præsenteret for både nye og gamle ideer om islam, sagde Yahya Hassan.
Blandt Nationalpartiets mærkesager er en afskaffelse af 24-års-reglen, en afskaffelse af tilknytningskravet og flere varme hænder i sundhedsvæsnet.
https://www.youtube.com/watch?v=Y2RMHTaisJ0