På trods af, at en række kandidater fra Socialdemokraterne og de Radikale støtter øremærket barsel til mænd, bliver det ikke et tema i den kommende valgkamp.
Det vurderer DR's politiske analytiker Karin Axelsson.
- Det ville overraske mig meget. Det var et stort tema ved sidste valg, og noget, rød blok gik til valg på. De skrev det ind i deres regeringsgrundlag. Men ikke nok med, at det landede med et brag i efteråret 2013, de nedlagde også det barselsudvalg, der skulle undersøge, hvordan folk tager barsel.
- Så der er en vis fare for at de vil blive udråbt som hyklere, hvis de laver et stort slagnummer ud af det igen, når det stadig er blevet ved snakken efter snart fire år i regering, siger hun.
Sporene fra sidst skræmmer
Selv om støtten til øremærket barsel er stor i baglandet hos både S og R, vurderer Karin Axelsson, at sporene fra 2013 skræmmer for meget.
Her droppede regeringen sit ønske om øremærket barsel til mænd, og samtidig blev regeringens interne uenighed udstillet.
- Det var bestemt ikke et af regeringens stolteste øjeblikke, da de nedlagde det her barselsforslag. Det åbnede et internt slagsmål uden lige, hvor Margrethe Vestager pegede på, at det var et reelt løftebrud, og at det var S, der havde fejet det af bordet, siger Karin Axelsson.
Kandidatsvar er udtryk for idealisme
Ifølge DR og Altingets kandidattest svarer 36 ud af 58 S-kandidater og 44 ud af 62 R-kandidater, at øremærket barsel til mænd er en god idé.
Mens både det radikale og det socialdemokratiske bagland råber på øremærket barsel, skal ønsket fra centrale socialdemokratiske og radikale politikere læses som et udtryk for idealisme.
- De mener det rent idealistisk, når de svarer til en database. Noget andet er, hvad de mener kan gennemføres, siger Karin Axelsson.
Blandt tilhængerne af den øremærkede barsel er prominente navne som de Radikales politiske leder Morten Østergaard, ligestillingsminister Manu Sareen (R), Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) og hans partis ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff.
SF kan profilere på barselsønske
Når S ikke bringer øremærket barsel ind i valgkampen, vil andre partier som SF og Enhedslisten i stedet profilere sig på emnet, og fortsat insistere på at få indført bedre forhold til mænd på området.
- Enhedslisten og særligt SF kan helt klart profilere på det her. Noget af det første, SF gjorde, efter at de trådte ud af regeringen, var at fremlægge deres eget beslutningsforslag om at gennemføre øremærket barsel for at få debatten tilbage på bordet, men også for at drille regeringen. De vil helt sikkert komme frem med det igen, siger Karin Axelsson.
I regeringsgrundlaget blev der lagt op til at øremærke 12 uger af barselsorloven til fædre, så op mod tre måneder af den samlede barsel på 52 uger ville gå tabt, hvis faren ikke benyttede sig af den.
I dag er det sådan, at et dansk forældrepar har ret til 52 ugers orlov med dagpenge, hvoraf to uger er øremærket til faren og 18 uger som udgangspunkt til moren.