Langtidsledige skal fremover selv være med til at bestemme, hvilken indsats der skal ti, for at kommer i job.
Det mener det regeringsnedsatte Carsten Koch-udvalg, der i sidste uge præsenterede sine nye anbefalinger, skriver Ugebrevet A4.
Professor Per Kongshøj Madsen, der er med i ekspertgruppen bag anbefalingerne, mener, at de ledige på den måde bliver langt mere motiverede.
Forsøgsordning i første omgang
- Når borgerne selv får lov at sidde ved roret, vil de også være mere motiverede til at gennemføre det, de går ind til. Der ligger en motivationstankegang i det, siger Per Kongshøj Madsen til Ugebrevet A4.
I første omgang vil ekspertgruppen lancere projektet som en forsøgsordning. I alt fem millioner kroner skal i 2016 og 2017 afsættes til at prøve ordningen af i en række kommuner.
Hvis alt går vel, skal alle landets jobcentre efter forsøget tage ordningen til sig.
Tre modeller at vælge mellem
Per Kongshøj Madsen siger, at ordningen kan indrettes på flere måder i kommunerne.
- Den mest vidtgående model er, at kommunen simpelthen giver en sum penge til borgeren, som så frit kan vælge, hvad pengene skal bruges på.
- Kommunen kan også på forhånd opstille en række tilbud, som borgeren kan vælge imellem, og endelig kan borgere med gode forretningsidéer få et mikrolån til at starte en virksomhed op, siger Per Kongshøj Madsen til Ugebrevet A4.
Men de gode intentioner kan hurtigt falde til jorden, mener Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.
Sager hober sig op hos sagsbehandlere
For mængden af sager på den enkelte sagsbehandlers bord i landets jobcentre har hobet sig op i sådan en grad, at der ganske enkelt ikke er tid til at inddrage borgeren mere.
- Med det sagsantal, vi sidder med i øjeblikket, og den minimale tid, vi dermed har til rådighed til den enkelte borger, er det helt urealistisk, at vi er i stand til at lave den medinddragelse og skabe det ejerskab, der efterspørges, siger hun til Ugebrevet A4.
/ritzau/