Eritrea-sagen: Åbenmundede embedsmænd forlader Udlændingestyrelsen

To embedsmænd var voldsomt utilfredse med omstridt rapport og blev sygemeldt. Nu forlader de Udlændingestyrelsen.

Ifølge Berlingske står 63-årige Jens Weise Olesen (th.) til at få løn til udgangen af september 2016, mens 43-årige Jan Olsen vil få løn til og med maj 2016.

De to embedsmænd i Eritrea-sagen, der stod frem med voldsom kritik af en omstridt rapport om forholdene i det nordøstafrikanske land, forlader nu Udlændingestyrelsen.

Både chefkonsulent Jens Weise Olesen og specialkonsulent Jan Olsen er blevet fritstillet, og formelt er der tale om en frivillig fratrædelse. Det skriver Berlingske.

De fratræder Udlændingestyrelsen efter et længere forhandlingsforløb mellem styrelsen og Dansk Magisterforening, der har repræsenteret embedsmændene i sagen.

Ifølge Berlingske står 63-årige Jens Weise Olesen til at få løn til udgangen af september 2016, mens 43-årige Jan Olsen vil få løn til og med maj 2016.

De bliver ikke modregnet, skulle de få andet arbejde i perioden. Desuden bliver Jan Olsen bevilget en masteruddannelse ved Københavns Universitet. Begge embedsmænd er for tiden sygemeldt. Så snart de melder sig raske, vil de blive fritstillet, står der i aftalen.

Dramatisk forløb

I efteråret kom det frem, at Eritrea-rapporten havde skabt et voldsomt internt opgør i Udlændingestyrelsen, og at de to embedsmænd havde sygemeldt sig.

De to embedsmænd var utilfredse med den måde, som oplysningerne fra en såkaldt fact finding-mission til Eritrea blev brugt på i den endelige rapport, der skulle danne grundlag for behandlingen af asylsager fra det afrikanske land.

Chefkonsulent Jens Weise Olesen har kaldt rapporten noget "makværk".

- Det er en torpedo direkte ind i det arbejde, vi har lavet over 20 år for at opbygge troværdighed og gennemskuelighed, sagde Jens Weise Olesen.

Minister tilfreds med redegørelse

I december udtaler Jens Weise Olesen i et opsigtsvækkende interview med Berlingske, at en kontorchef i styrelsen har luftet muligheden for en lønforhøjelse, hvis Eritrea-rapporten endte med et specifikt resultat.

- Vi var kommet tilbage til vores hotel og sad på et af værelserne, da ordene fra vores kontorchef faldt således: Hvis det her holder i nævnet, så er der lønforhøjelse, drenge, sagde Jens Weise Olesen.

Hos Udlændingestyrelsen kunne man imidlertid slet ikke genkende den udlægning. Styrelsen er dog blødt op og har blandt andet åbnet op for, at desertører fra Eritrea alligevel kan få automatisk asyl, som rapporten ellers konkluderede de ikke kunne.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) erklærer sig senere tilfreds med en redegørelsen fra Udlændingestyrelsen. På et samråd dagen efter nægter hun desuden at have en holdning til rapporten, eftersom det ifølge hende selv vil være i strid med armslængdeprincippet.

Folketinges Ombudsmand har efterfølgende bedt om svar fra Folketingets udvalg for udlændinge- og integrationspolitik og har indledt en gennemgang af sagsakterne.