Regeringen og Løkke håber på aftale om retsforbeholdet i dag

Folketingets ja-partier mødes hos statsministeren for at forhandle de sidste detaljer på plads forud for næste års folkeafstemning.

Danskerne skal senest i marts 2016 til folkeafstemning om at afskaffe retsforbeholdet. Det blev statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen og resten af Folketingets ja-partier enige om sidste år.ARKIVFOTO (Foto: © Jonas Skovbjerg Fogh, Scanpix)

I sidste uge kunne regeringen og oppositionen ikke nå til enighed omkring den folkeafstemning om det danske retsforbehold, som der bliver afholdt senest om et års tid.

Men nu både tror og håber Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) på en endelig aftale om en ændring af retsforbeholdet.

- Jeg håber, vi får en aftale i dag. For Venstre er det vigtigt, at dansk politi kan blive i Europol, så vi kan bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, siger Lars Løkke Rasmussen på vej ind i Statsministeriet tirsdag morgen.

Tilvalgsordning

Hvis danskerne stemmer for at afskaffe retsforbeholdet, stemmer de samtidig ja til at erstatte forbeholdet med en såkaldt tilvalgsordning.

Det betyder, at Danmark selv kan vælge, hvilke retsakter på området for retlige og indre anliggender, som vi ønsker at deltage i. Hver gang EU-Kommissionen lægger et lovforslag på bordet, vil Danmark få mulighed for selv at vælge, om Danmark skal være med eller ej.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) understreger ligesom Lars Løkke Rasmussen vigtigheden af, at dansk politi fortsat kan være med i Europol-samarbejdet, hvilket kræver en ændring af retsforbeholdet.

- Vi er i gang med at gå alle detaljerne igennem, og jeg håber på en aftale i dag, siger Morten Østergaard.

S: Det her handler om to ting

Ja-partierne i Folketinget ventes at blive enige om at få godt 20 retsakter med i den tilvalgsordning, de ønsker skal erstatte Danmarks nuværende retsforbehold.

På forhånd er parterne enige om, at Danmark holder sig ude af EU's fælles asyl- og indvandringspolitik, mens der altså ligeledes er bred enighed om at fortsætte i det europæiske politisamarbejde.

- Det her handler om to ting, siger Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov.

- Dansk politi skal stadig kunne være med til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet og være med i Europol, og så siger vi klart nej til EU's fælles asyl og indvandringspolitik, siger han.

Europol-samarbejdet er ved at blive ændret. I dag deltager Danmark fuldt og helt i det europæiske politisamarbejde, men når samarbejdet ændres, så vil Danmark ikke længere kunne deltage.

Derfor arbejder politikerne lige nu på at ændre retsforbeholdet, så Danmark i stedet får en tilvalgsordning.

Folketingets ja-partier blev allerede sidste år enige om at afholde folkeafstemning om retsforbeholdet i første kvartal af 2016.