Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har lanceret et landbrugsudspil, der skal skabe vækst inden for landbrugs- og fødevaresektoren.
Udspillet fik SF til at lave et opslag på partiets facebookside med ordlyden ”Venstres grønne politik er sort. Klimaet vil lide under Venstres landbrugspolitik. 1 mio. ton mere CO2-udledning.”
Tallet havde SF fra Miljøministeriet, men nu bliver der sat alvorlige spørgsmålstegn ved den konklusion.
- Der er enormt store usikkerheder ved sådan et regnestykke, som ligger til grund for tallet. Man opstiller en række meget teoretiske præmisser og kommer derefter frem til et resultat, som ikke er realistisk. Jeg vil vurdere, at der kun vil være tale om 0,5 mio. ton CO2-udledning, hvis alle forslagene bliver til virkelighed, siger Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.
Udledning bliver nærmere det halve
Udregningen for stigningen i CO2-udledningen har Miljøministeriet ikke selv lavet. Det har man bedt Klima-, Energi og Bygningsministeriet om.
Men her har man heller ikke lavet udregningen – det har man bedt Energistyrelsen om. Og i Energistyrelsen har man sendt spørgsmålet videre til Institut for Miljøvidenskab under Aarhus Universitet.
Og her er forespørgslen endt på seniorforsker Steen Gyldenkærnes bord. Men her er der opstået en fejl.
I sin udregning for øgningen af det såkaldte harmonikrav har han fejlagtigt skrevet, at minimumsudledningen er det samme som maksimumudledningen.
- Det er en fejl, som jeg er ærgerlig over. Minimumstallet burde have været nul og ikke 0,445 millioner ton CO2. For vi ved reelt ikke, om svineproducenterne vil udvide deres produktioner, hvis de fik muligheden i morgen, og meget taler imod, at det vil ske. Min vurdering er, at hvis man vedtog alle VKO's forslag, så ville CO2-udledningen ikke være en million, men nok nærmere det halve, siger seniorforsker Steen Gyldenkærne.
Harmonikrav for slagtesvin
Et af VKO's forslag er at hæve harmonikravet for slagtesvin fra 1,4 til 1,7 dyreenheder per hektar jord.
Det betyder på godt dansk, at man kan hælde mere gylle ud på samme areal. Og netop dette forslag har den største effekt på klimaet, ifølge udregningen. Det øgede harmonikrav vil alene medføre 0,445 tons CO2-udledning, fremgår det. Altså næsten halvdelen af den ene million ton, som var den totale udledning.
Men selvom harmonikravet blev hævet, så ville det ikke umiddelbart føre til, at produktionen af svin ville vokse i Danmark, siger professor Jørgen E. Olesen.
- Alene det faktum, at svinepriserne er pressede for tiden, betyder jo, at man ikke bare uden videre vil udvide sin produktion. Og hvis landmændene ville udvide, så skulle der investeres i staldanlæg i en tid, hvor mange er pressede på økonomien, siger professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.
Forskerens forbehold der forsvandt
I regnestykket havde Steen Gyldenkær skrevet en række forbehold, som nuancerer de præmisser, der ligger til grund for udregningen.
Men seniorforskerens nuanceringer af regnestykket er ikke kommet med i det endelige svar til Miljøudvalget, som har helgarderet sig ved at bruge formuleringen ”op til en million ton”.
De detaljer var ikke med i SF's opslag, der nagelfast konkluderede, at Venstres landbrugspolitik ville føre til en million ton ekstra CO2.
Detektor har spurgt SF, hvad partiet mener om, at eksperter nu vurderer, at det korrekte tal er nærmere det halve end først antaget.
I et mailsvar skriver SF's pressetjeneste:
- Miljøministeriet har beregnet miljøkonsekvenserne af Venstres landbrugspakke. Det er de tal fra ministeriet, vi har brugt. Derfor henviser vi til ministeriet.