Lægen skal kunne booke scanninger på sygehuse til kræftpatienter

Regioner og regering er enige om, hvordan 1,1 milliarder skal sikre, at kræft opdages tidligere.

Fra efteråret skal de praktiserende læger selv kunne booke tid til en kræftscanning af sine patienter på sygehuset. (© DR)

Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale på kræftområdet, som skal sikre, at kræft opdages tidligere, skriver Jyllands-Posten.

For eksempel skal lægerne have direkte adgang til at booke en skanning på sygehusene til patienter, der har mere komplekse kræftsymptomer.

Aftalen er en udmøntning af regeringens sundhedsstrategi 'Jo før - jo bedre' og finansloven for 2015, hvor der i alt er afsat 1,1 milliarder kroner til en såkaldt tidlig kræftindsats.

Skal opspore alvolig sygdom tidligere

- Vi skal væk fra den gængse opfattelse, som især mange mænd har, nemlig at symptomerne nok går over af sig selv, hvis man venter med at gå til lægen. Og så skal lægerne uddannes bedre til at opspore alvorlig sygdom tidligere, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til Jyllands-Posten.

Omkring 37.000 danskere bliver hvert år diagnosticeret med en kræftsygdom, og selv om flere og flere af de ramte overlever sygdomsforløbet, halter Danmarks bagefter vores nabolande, når det gælder overlevelsesprocenten.

Det er især livsstilsfaktorer såsom rygning, der sender Danmark i bund i overlevelsesstatistikken. Kun lidt over halvdelen af danske kræftpatienter er i live fem år efter at diagnosen er blevet stillet. I vores nordiske nabolande er det 75 procent, påpeger ministeren.

De rigtige patienter skal henvises

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), erkender, at der er risiko for, at sygehusene bliver overbebyrdet med henvisninger fra praktiserende læger.

- Det er en balance. De praktiserende læger skal på den ene side være gatekeepere og sørge for, at det er de rigtige patienter, de henviser. Men de skal også sørge for at få deres mistanke afklaret hurtigt, også selv om den er lille, siger han til avisen.

Aftalen skal udrulles fra efteråret 2015.

/ritzau/