Dansk Folkeparti: Apples beslutning er en irrationel afvigelse

Vi skal ikke regne med en stime af store firmaer, der ligesom Apple vil slå sig ned i Danmark af energimæssige årsager, mener DF.

Apple Invisterer milliarder i Mega-datacenter i Viborg afslørede borgmester Torsten Nielsen og Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen mandag på et pressemøde. (Foto: © Flemming Jeppesen, Scanpix)

Når Apple vælger at anlægge et stort datacenter i Foulum ved Viborg skyldes det i høj grad muligheden for udelukkende at bruge vedvarende energi.

Men det er et usagligt og irrationelt argument, og vi skal ikke forvente, at flere større firmaer nu vil følge i Apples grønne fodspor og etablere sig i Danmark, mener Dansk Folkeparti.

Klima- og energiordfører Mikkel Dencker (DF) understreger, at det er godt, at Apple slår sig ned ved Viborg, da det vil skabe arbejdspladser uden for landets største byer. Men andre selskaber vil i højere grad kigge på økonomien end klimaet, når de udvider forretningen.

- I bund og grund synes jeg ikke, at Apples argument om at slå sig ned i Danmark er sagligt. Men det må de selvom, siger Mikkel Dencker.

- At Apple har valgt at gøre sådan, er jo deres sag, og det er da helt ok at have det synspunkt. Men jeg tror ikke, vi skal forvente, at alle mulige andre virksomheder vil vælge efter, hvor de får den dyreste energi. Virksomheder, der skal bruge meget energi, vil typisk vælge steder med billig og ikke dyr energi, siger han.

Apple vil ifølge handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) bruge en tredjedel mere strøm end hele Viborg Kommune, når datacentret er fuldt udbygget i 2026.

Morten Østergaard: Et wake up call

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) mener modsat Dansk Folkeparti, at Apples beslutning om at anlægge et datacenter i Viborg skyldes, at Danmark i en årrække har "ført en offensiv energipolitik".

- Det her er et godt eksempel på, at det at have en førerposition - fordi vi har gjort de nødvendige investeringer og har ført verdens mest ambitiøse klima- og energipolitik - kaster altså arbejdspladser af sig, siger Morten Østergaard.

Apples datacenter skal efter planen åbne i 2026. Når det åbner, skal overskudsvarmen pumpes ud i danskernes radiatorer. (© Apple)

- Så det må være et wake up call for dem, der synes, at vi skulle slappe lidt af, når man ser, at det er noget, der kaster nye investeringer af sig fra nogle af verdens allerstørste virksomheder, siger han.

Morten Østergaard håber, at Apples indtog i Danmark er den første i en "perlerække" af erhvervseventyr i Danmark, som skyldes et stort fokus på grøn energi.

SF: En advarsel til V og DF

SF ser ligeledes Apples beslutning som "en kæmpe cadeau til dansk energipolitik".

- Og det skal også være en advarsel til Venstre og Dansk Folkeparti, som hele tiden går og siger, at det bliver for dyrt, og det går ikke, siger klima- og erhvervsordfører Steen Gade.

- Sagen er, at vi sidder på et guldæg, og nu får vi altså en stor arbejdsplads og en kæmpe chance for at tiltrække yderligere arbejdspladser fra resten af verden, siger han.

Dansk Folkeparti holder fast i, at den danske energipolitik er for dyr og ikke kan betale sig.

Irrationelle beslutninger

Morten Østergaard og Steen Gade har urealistiske forventninger om, at flere virksomheder ligesom Apple vil rykke til Danmark på grund af en grøn energipolitik på Christiansborg, lyder det.

- Der er nogle afvigelser som fx Apple. Det generelle hensyn for en erhvervsvirksomhed vil være at få så stor profit som muligt og så små omkostninger som muligt, siger klima- og energiordfører Mikkel Dencker.

- At andre så vælger at foretage irrationelle beslutninger om at have højere udgifter end normalt er en afvigelse. Men det må de selvom, siger han.

Apples indtog i Viborg Kommune vil "mindst" medføre 300 nye arbejdspladser, vurderer regeringen. Viborgs borgmester, Torsten Nielsen (K), har et mål om, at Apples nye datacenter vil aflede 10.000 nye arbejdspladser.