Kampen mod ekstreme tanker og handlinger er noget, det internationale samfund skal og vil stå sammen om.
Det står klart efter to dages konference i USA's hovedstad, Washington DC, hvor præsident Obama og udenrigsminister John Kerry har været værter for over 60 nationers repræsentanter.
- Vi er ikke i krig med Islam, sagde Barack Obama, da han talte til de mange ministre, der var samlet i det amerikanske udenrigsministerium torsdag.
- Vi er i krig med de mennesker, der har perverteret Islam. Religioner udøver ikke terror. Mennesker gør.
Vesten er ikke Islams modsætning
Det Hvide Hus har forud for konferencen gjort en del ud af at lægge afstand til den opfattelse, at Vesten er i generel modsætning til muslimer og Islam.
Præsidenten sagde samtidig, at han mener, muslimske ledere i højere grad bør lægge afstand til netop den opfattelse, at Vesten undertrykker muslimer.
Det giver nemlig kun terrororganisationerne vind i sejlene, hvis den opfattelse trives, sagde han.
Terrorangreb i Danmark på dagsordenen
Terrorangrebet på Danmark blev nævnt og diskuteret flere gange på konferencen, der blev arrangeret umiddelbart efter terrorangrebet mod det franske satireblad Charlie Hebdo.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) talte til forsamlingen først på dagen, og han udtrykte taknemlighed over den støtte og opbakning, som han har følt fra hele verden. Martin Lidegaard mødtes også senere på dagen med udenrigsminister John Kerry på tomandshånd.
- Det, som gjorde mest personligt indtryk på mig, var den store medfølelse, John Kerry gav i forhold til terrorangrebet i Danmark. Det er hele det amerikanske folk, der har følt med det danske folk, sagde udenrigsministeren til DR under konferencen.
Målet med at indkalde folk fra samtlige kontinenter for at diskutere ekstremisme og radikalisering er at blive klogere på, hvad der får mennesker til at slutte sig til de ekstreme og militante bevægelser.
Erfaringer fra Australien kan bruges
Erfaringer blev delt mellem de forskellige nationers repræsentanter, og Martin Lidegaard havde blandt andre en snak med Australiens udsending.
- De havde jo også et terrorangreb lige før jul, der mindede lidt om vores, fordi det var en person, der havde en kriminel fortid, men som ikke før havde ytret ekstremistiske holdninger. Er der problemer i vores fængsler, og hvad gør de ved det i Australien? Hvordan forebygger man, at den her slags mennesker overhovedet kommer så langt?, sagde Lidegaard til DR som eksempel på, hvad han tager med sig hjem til Danmark.
Flere lande har allerede annonceret, at de vil holde opfølgende konferencer efter Washington.
Martin Lidegaard siger, at også Danmark vil afholde en anti-terrorkonference i København, hvor det er meningen at bygge videre på de erfaringer, man kan drage efter konferencen i USA.
En sådan konference vil blive planlagt allerede inden sommer, siger Lidegaard.