Radikale: Der blev begået fejl, da dagpengereformen blev lavet

Langt flere end ventet er faldet ud af dagpengesystemet, men vi står fast på en toårig periode, siger R.

Over 50.000 har på to år mistet retten til dagpenge. Det er et stort tal, siger arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R).

Der blev begået fejl, da de Radikale sammen med Dansk Folkeparti og den daværende VK-regering i 2010 vedtog den omdiskuterede dagpengereform.

Det erkender de Radikales arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq, efter at nye opgørelser har vist, at 16.748 personer mistede retten til dagpenge i 2014. Dermed har 50.648 mistet dagpengeretten i de seneste to år.

- Det er et stort tal, som viser, at den økonomiske krise har bidt sig fast i Danmark, siger Nadeem Farooq.

Da dagpengereformen blev gennemført, var forventningen, at mellem 2.000 og 4.000 ledige ville ryge ud af systemet årligt, men det har vist sig langt fra at holde stik.

- Det problematiske har været, at reformen blev indfaset meget pludseligt. At den lige pludselig fra den ene dag til den anden skulle virke med fuld effekt. Derfor har vi valgt at bløde den op, siger Nadeem Farooq.

- Der er ingen tvivl om, at det var en fejl med den konstruktion, men selve dagpengereformen var rigtig at gennemføre. Vi fortryder på ingen måde reformen, men den skulle have været udarbejdet anderledes, siger han.

R: Vi har gjort meget for de berørte

SF og Enhedslisten har længe stillet krav til regeringen om at forlænge dagpengeperioden og forkorte genoptjeningsperioden:

SF ønsker en treårig dagpengeperiode og en forkortelse af genoptjeningsperioden fra 52 til 26 uger. Enhedslisten vil rulle dagpengereformen fra 2010 helt tilbage.

Radikale står fast på en toårig dagpengeperiode og en etårig genoptjeningsperiode, selvom det ikke er gået, som partiet forventede.

- Jeg erkender, at langt flere er blevet berørt, end vi havde regnet med, men jeg mener også, at vi har gjort rigtig meget for at sørge for økonomisk forsørgelse for de berørte, siger Nadeem Farooq.

A-kasser: 4.700 har hverken job eller offentlig ydelse

Den nuværende regering har siden 2012 gennemført syv initiativer på dagpengeområdet, herunder en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden, to akutpakker, indførelse af en særlig uddannelsesordning og en midlertidig kontantydelse.

Det har kostet lidt over 4,5 milliarder kroner.

Ifølge tal fra a-kassernes organisation, AK-Samvirke, har knap 10 procent af de personer, som mistede retten til dagpenge i perioden januar 2013 til oktober 2014 nu hverken et lønnet arbejde eller nogen form for offentlig ydelse.

Det svarer til knap 4.700 personer, der ifølge a-kasserne hverken får løn eller penge fra det offentlige.

R: Ikke alle er røget ud i ingenting

De Radikales Nadeem Farooq peger på, at mere end 40.000 personer dermed enten er kommet i arbejde eller stadig er sikret en anden form for forsørgelse.

Og det kan man godt komme til at glemme en lille smule, når dagpengedebatten raser, mener han.

- I hvert fald er der mange, der får indtrykket, at 50.000 danskere står tilbage uden forsørgelse og er røget ud til ingenting, og det er bare ikke det korrekte billede, siger Nadeem Farooq.

Regeringen har nedsat en kommission, der skal komme med anbefalinger til, hvordan man kan ændre det nuværende system.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har bedt kommissionen være klar med sine anbefalinger senest til september, og dermed ventes en eventuel ændring af dagpengesystemet tidligst at kunne lade sig gøre efter det kommende folketingsvalg, der senest skal afholdes netop i september.