Sidst vi indførte grænsekontrol i Danmark, var EU-kommissionen på nakken af os, og rundt omkring i Europa gjorde de grin af os med vores grænsebomme.
Nu viser en ny måling foretaget af Epinion for DR Nyheder, at et pænt flertal i den danske befolkning mener, at Danmark skal indføre permanent grænsekontrol - med eksempelvis grænsebomme og vagter.
I den forbindelse understreger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, at en permanent grænsekontrol vil stå højt på partiets ønskeliste, hvis magten skifter ved det kommende folketingsvalg.
- Det er jo fremragende, at et pænt stort flertal af den danske befolkning rent faktisk støtter det, som Dansk Folkeparti har foreslået og endda støtter endnu mere, for vi har jo ikke sagt, at man behøver have deciderede grænsebomme, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).
Djævlen er i detaljen
Men det ønske kan gå hen og blive mere end svært at indfri, lyder det fra Rebecca Adler-Nissen, der er EU-forsker ved Københavns Universitet.
- Der kan ikke indføres en systematisk, permanent grænsekontrol, men man kan sagtens forestille sig en skærpet overvågning. Der, hvor Schengen-regler er meget klare, er, at man skal kunne bevæge sig frit over grænserne, og at det ikke må forhindre transport og handel i at flyde frit mellem lande, siger hun.
Der må altså ikke indføres en ordning, hvor hver enkel bil skal stoppes. Grundlæggende kan reglerne koges ned til det ret enkle: Man må ikke stoppe folk ved grænserne og slet ikke på systematisk vis.
Ifølge Rebecca Adler-Nissen er reglerne dog trods alt så fleksible, at det ikke kan udelukkes at indføre en anden form for grænsekontrol end den permanente.
- Djævlen er i detaljen, og det kommer an på en fortolkning af reglerne. For det er langt fra kun Danmark, som tygger på 'hvor langt kan man gå?'. Det er noget, man i sidste ende må spørge EU-kommissionen og de andre medlemslande om. Der er ret meget fleksibilitet i reglerne trods alt - det skal bare ikke have en systematisk, permanent karakter, siger EU-forskeren.
Mange lande presser på
Hun påpeger, at emnet grænsekontrol er et 'kæmpe fokus' i Europa i øjeblikket.
- På mange måder taler Dansk Folkeparti ind i diskussion, der kører lige nu - vi vil gerne kunne rejse frit, men vi vil også gerne undgå, at de forkerte rejser ind. Der er rigtig mange lande, der presser på for nationale særregler lige nu, og det kan sagtens være, at Danmark kan ride videre på den bølge, der ønsker at begrænse Schengen, som vi ser lige nu, siger Rebecca Adler-Nissen.
Tilbage i 2011, da grænsebomme lige pludselig kom på alles læber, skabte det en masse røre, at VK-regeringen ville indføre grænsekontrol efter krav fra DF.
Danmark fik en direkte reprimande af EU-Kommissionens daværende formand José Manuel Barosso, og der var tale om, at det var på kanten med loven.
Rebecca Adler-Nissen er dog overbevist om, at det ville tage sig anderledes ud i dag, hvis Danmark skærper kontrollen på samme måde.
- Det, der dengang startede som en national diskussion, endte som en europæisk chokbølge. Men på mange måder tror jeg, at det er lettere at rejse denne her sag nu end for nogle år siden, fordi det netop optager så mange lande og er et kæmpe emne i EU generelt, siger hun.