Hård kritik af regeringen for at blive væk fra sikkerheds-konference

Det er helt uforståeligt, at regeringen ikke deltager, siger Venstre og Enhedslisten. Man kan ikke klandre regeringen for ikke at løse konflikter, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Danmark påtager sig et meget stort ansvar. Det gør vi altid, siger Helle Thorning-Schmidt (S).

Mens prominente navne som USA's udenrigsminister, John Kerry, Tysklands kansler, Angela Merkel, og Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, har meldt sig til denne weekends sikkerhedskonference i München, sender den danske regering ingen repræsentanter.

Hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), udenrigsminister Martin Lidegaard (R) eller forsvarsminister Nicolai Wammen (S) deltager således i konferencen.

På dagsordenen er blandt andet konflikten i Ukraine og Islamisk Stats hærgen i Syrien og Irak. Derudover skal de omkring 400 politikere og eksperter diskutere atomforhandlinger med Iran, flygtningekrise, ebola og cyberterrorisme.

Den danske regerings manglende tilstedeværelse på München-konferencen får hård kritik med på vejen af Venstre.

- Det er helt uforståeligt, at den danske regering - i en situation, hvor vi oplever meget store udenrigs- og sikkerhedspolitiske vanskeligheder, både i Europa og Mellemøsten - ikke prioriterer at være til stede ved en konference, hvor der er en meget fornem deltagelse fra langt de fleste andre lande, siger forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V) til P1 Orientering.

EL: Regeringen forspilder en oplagt mulighed

Også Enhedslisten har svært ved at forstå, at Danmark ikke er repræsenteret ved en minister.

- Jeg undrer mig over prioriteringen. Det var en oplagt mulighed for at forsøge at skabe dialog i en tid, hvor vi ser kæmpe udfordringer med IS og konflikten i Ukraine, siger udenrigs- og forsvarsordfører Nikolaj Villumsen til P1 Orientering.

- Konferencen i München er jo speciel, fordi der også er russisk deltagelse, og lige nu er vi i en meget ubehagelig konflikt med Rusland, både i forhold til Ukraine og i forhold til Ruslands støtte til Syriens diktator Assad. Så det var en oplagt mulighed for at forsøge at skabe dialog, og den forspilder man, når man ikke er til stede, siger han.

Enhedslisten vil nu stille spørgsmål til forsvarsminister Nicolai Wammen om baggrunden for den danske regerings manglende deltagelse ved konferencen.

Thorning: Danmark påtager sig altid stort ansvar

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mener, at Danmark allerede har bidraget markant til at løse konflikter flere steder i verden.

- Jeg ved ikke, hvorfor vi ikke deltager i den konkrete konference, men der jo nogle ting, som andre påtager sig. I dag er det for eksempel Merkel og Hollande, der påtager sig en opgave på vegne af EU om at forhandle med henholdsvis Porosjenko (Ukraines præsident, red.) og russerne, siger Helle Thorning-Schmidt til DR Nyheder.

Men når vigtige kriser og Islamisk Stat er på dagsordenen, burde den danske regering så ikke deltage?

- Man kan i hvert fald ikke klandre den danske regering for ikke at bidrage til at løse konflikter. Det gør vi i hele verden hele tiden. Vi arbejder i øjeblikket i Sierra Leone, vi er engageret i forhold til ISIL i Irak, så Danmark påtager sig et meget stort ansvar. Det gør vi altid, siger statsministeren.

Det er den 51. udgave af konferencen, der afholdes i weekenden. Den blev organiseret første gang under Den Kolde Krig.