Ny måling: Thorning står bedre - men blå blok går frem

Socialdemokraterne går frem i ny meningsmåling, men styrkeforholdet mellem rød og blå blok er stort set uændret.

47 procent af danskerne mener nu, at Helle Thorning-Schmidt klarer sig godt, mens 44 procent mener, hun klarer sig dårligt – dette er den bedste score for statsministeren siden valget i 2011. (© Scanpix)

Socialdemokraterne med statsministeren i spidsen går frem i en ny Epinion-måling lavet for DR Nyheder - og har faktisk ikke stået bedre siden folketingsvalget i 2011.

Hvis der var valg i morgen, ville Helle Thorning-Schmidts parti få 22,9 procent af stemmerne - en fremgang på knap to procentpoint i forhold til den seneste Epinion-måling fra december 2014.

Men udskriver Thorning valg om lidt, vil hun stadig tabe - for blå blok går samlet set frem. Styrkeforholdet hedder nemlig 79 mandater til rød og 96 til blå blok. Dermed taber rød blok et mandat i forhold til den seneste Epinion-måling.

Forsker: Thorning-Løkke-duel i fortsat fokus

Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet synes målingen at bekræfte, at Socialdemokraterne har fået momentum efter Thornings nytårstale og hendes personliggørelse af den politiske kampagne, hvor hun sætter sig selv i fokus.

- Kampagnen er rigtigt tænkt af Socialdemokraterne. På den ene side sætter de Helle Thorning-Schmidt i fokus, og samtidig forsøger de at sætte fokus på Lars Løkke Rasmussen og hans problemer med troværdigheden i vælgernes øjne, siger Kasper Møller Hansen.

Helle Thorning- Schmidt foretrækkes af 31 procent som statsminister efter næste valg, mens 28 procent foretrækker Lars Løkke Rasmussen, viser ny Epinion-måling. (Foto: © Annelene Petersen, Scanpix)

Han regner med, at Socialdemokraterne vil fortsætte med at udnytte, at vælgerne opfatter Helle Thorning-Schmidt som mere troværdig end Lars Løkke Rasmussen.

- Valget mellem Thorning og Løkke vil blive mere og mere klart i Socialdemokraternes kampagne, så vi vil se en fortsat personliggørelse. Banen vil blive kridtet yderligere op til direkte konfrontation mellem de to politikere, siger Kasper Møller Hansen.

Tvivlere hælder til rød blok

Ikke desto mindre er blå bloks forspring fortsat meget stort, og mandaterne har da heller flyttet sig markant mellem blokkene i lang tid, viser en gennemgang af Epinions seneste mange målinger.

- Det er få procent af stemmerne, der flytter sig fra blok til blok, og det er meget typisk. Danske vælgere er ikke typer, der bare farer forvildet rundt i vælgerbilledet. De er ret bundet af deres politiske ståsted, siger Kasper Møller Hansen.

Epinion-målingen viser også, at tvivlerne hælder mest til at stemme på et parti i rød blok, og det er da heller ikke umuligt at rød blok kan nærme sig de blå ved et valg, vurderer professor i statskundskab Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

Helle Thorning- Schmidt foretrækkes af 31 procent som statsminister efter næste valg, mens 28 procent foretrækker Lars Løkke Rasmussen, viser ny Epinion-måling. (© Epinion)

- Det bliver ikke nemt, men man kan ikke lade være med tænke over, at ved sidste valg var det på nippet til, at blå blok nåede op på niveau med de røde. Og det var der jo ikke nogen, der havde drømt om. Dengang var afstanden faktisk næsten lige så stor, som den er i dag, siger han.

Opsving kan ændre diskussionen

Ved folketingsvalget i 2011 stod økonomien øverst på dagsordenen, og problemerne i de sydeuropæiske lande fik ifølge Jørgen Goul Andersen banket en krisestemning op, som særligt Venstre og Lars Løkke Rasmussen profiterede af.

- Og hvis vi nu står over for et økonomisk opsving, så kan det tænkes, at det ville ændre grundlaget for den politiske diskussuion. Der kan være nogle forslag, som så meget naturlige ud for et halvt års tid siden, men pludselig ser lidt mærkelige ud, siger Jørgen Goul Andersen.

Han henviser til Socialdemokraterne og SF's fælles valgoplæg 'Fair Løsning', der i forhold til valgdagen i 2011 var blevet lavet et par år i forvejen.

- Det passede ikke helt ind i krisestemningen, der herskede omkring valget. Og den krise ændrede jo på mange måder spillet. Nu har vi for eksempel en situation, hvor Løkke har lovet, at håndværkerfradraget skal genindføres med tilbagevirkende kraft, men til den tid kan vi stå i en situation med mangel på arbejdskraft i byggebranchen, siger Jørgen Goul Andersen.