Rudersdal-borgmester: Vi har ikke permanente boliger til flygtningene

Danske kommuner skal deles om at huse 12.000 flygtninge i 2015. Rudersdal-borgmester ser en stor integrationsopgave for kommunen.

Mange asylansøgere er indkvarteret på campingpladser, efterskoler og højskoler, og der er også åbnet mulighed for at sætte mobilhjem op på marker. (Foto: © Marie Hald, Scanpix)

126.

Så mange flygtninge vil Rudersdal Kommune modtage i 2015 som følge af en ny aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL).

Borgmester Jens Ive (V) påpeger dog, at der reelt bliver tale om integration af helt op mod 500 flygtninge, når der tages højde for familiesammenføring.

- Det er tal, vi aldrig har været udsat for før. Der er ingen tvivl om, at det bliver en voldsom udfordring, men det er ikke til diskussion, for det er en bunden opgave fra statens side, siger han.

Rudersdal Kommune blev sidste år pålagt at integrere 61 flygtninge. Den voldsomme stigning i antallet af flygtninge i 2015 skal ses i lyset af særligt borgerkrigen i Syrien.

- Fysisk er der ikke boliger

Ifølge Jens Ive skaber det høje antal særligt udfordringer i forhold til at skaffe boliger.

- Vi kan sagtens finde midlertidige løsninger i form af for eksemple barakker, men den permanente løsning, der er altafgørende for integrationen, kan vi ikke finde. Det er ganske enkelt ikke muligt, siger Rudersdal-borgmesteren.

Men I er jo en rig kommune. Kan det virkelig være så svært at finde boliger til så forholdsvis få flygtninge?

- Fysisk er der simpelthen ikke boliger i hovedstadsområdet. Man kan også se, hvor mange studerende, der hvert år kæmper for at få et værelse, siger han.

Jens Ive påpeger, at der rundt omkring i Danmark står mange boliger tomme, som kunne være relevante at bringe i spil, når udfordringerne med at huse flygtningene er så store, som de er i 2015.

- Det er jo også en del af denne debat - hvordan vi kan udføre integrationsindsatsen på lang distance, siger han.

Næstved: Udfordringer i de kommende år

I Næstved Kommune står de til at modtage 225 nye flygtninge i 2015 - mod 77 sidste år. Borgmester Carsten Rasmussen (S) ryster dog ikke i bukserne over udfordringen.

- De skal jo være et sted i landet, når der er sådan et flygtningepres. De første to-tre år er det ikke den store udfordring. Vi har et godt sprog- og integrationscenter, der hjælper, og vi har ikke oplevet konflikter før, siger han.

Næstved-borgmesteren er dog overbevist om, at det bliver en stor udfordring for kommunen i de kommende år, hvis strømmen af flygtningen fortsætter på så højt et niveau, som vi ser i øjeblikket.

Udlændingestyrelsen opjusteret i december det forventede antal flygtninge, der skal integreres i Danmark i år 2015. Skønnet blev tredoblet fra 4.000 til 12.000.

Regeringen fandt 250 millioner kroner på finansloven i 2015 til modtagelse af den forøgede mængde flygtninge.