Lykketoft: Syrizas manglende erfaring kan blive grækernes hæmsko

EU bør vise vilje til at forhandle om lånevilkårene med Grækenland, siger Mogens Lykketoft (S).

'Solidaritet med Grækenland' står der på det tyske skilt i forgrunden, men når grækernes nye ledelse skal forhandle økonomi med EU, kan de næppe regne med samme solidaritet. (Foto: © Alkis Konstantinidis, Scanpix)

Hvilken knap skal der skrues på, og hvornår skal man stille et ultimatum?

Manglende erfaring fra forhandlinger kan blive Grækenlands store hæmsko, når landets nye regering skal forsøge at indfri valgløfterne om en genforhandling af vilkårene for den massive græske gæld.

Det siger tidligere finans- og udenrigsminister og nuværende formand for Folketinget Mogens Lykketoft (S) til Ritzau.

- Det er meget svært at bedømme, om det er realistisk at røre ved Grækenlands lån. Det kommer meget an på, hvor snedige begge parter er.

- Den største risiko er, at den nye græske regering ikke har nogen erfaring med at forhandle. Derfor kan de måske heller ikke føle rigtigt i forhold til at mærke, hvor muligheden er, siger Mogens Lykketoft.

EU bør vise velvilje

Han understreger, at EU som udgangspunkt bør vise vilje til at komme grækerne i møde, fordi det vil være risikabelt at tvinge grækerne ud i et civilt kaos og et tvangsexit fra euroen.

Der bliver næppe tale om, at dele af den græske gæld bliver eftergivet, som den nye premierminister Alexis Tsipras parti, Syriza, har ønsket. Andre ændringer af lånevilkårene kan dog komme på tale.

- Jeg tror, der ligger muligheder for grækerne. Det kan for eksempel være en betydelig forlængelse af afviklingstiden på gælden, siger Mogens Lykketoft.

Krav den anden vej rundt

Samtidig med at EU bør være imødekommende, så skal unionen også huske at stille krav den anden vej og tilbyde kompetenceudveksling.

- Efter min mening ville det være klogt at holde den nye regering fast på dens ønske om at være meget mere effektiv i kampen mod korruption og skatteunddragelse, som ikke bidrager til at få en større økonomisk handlefrihed i Grækenland.

- Det kan EU hjælpe dem med, siger Mogens Lykketoft.

Syriza fik akkurat ikke absolut flertal i parlamentet. Partiet har indgået en koalitionsaftale med det højreorienterede parti De Uafhængige Grækere. Partierne ligger tæt på hinanden i spørgsmålet om landets sparepolitik, som de begge vil gøre op med.

/ritzau/