OVERBLIK Her har vestlige lande rejst sager mod Syrien-krigere

Kun få lande har været i stand til at føre en sag mod hjemvendte krigere fra Syrien og Irak. Det er endnu ikke sket i Danmark.

Kun få vestlige lande har formået at rejse sager mod hjemvendte krigere fra Syrien og Irak. (© Scanpix)

Danske politikere kappes for tiden om at stramme lovgivningen mest muligt for hjemvendte og potentielle Syrien-krigere, men endnu er der ikke blevet ført en eneste sag ved domstolene.

Det har enkelte andre vestlige lande imidlertid været i stand til, og det skyldes primært konkrete beviser i de enkelte sager, påpeger ph.d.-stipendiat Helene Højfeldt fra Aarhus Universitet, som forsker i retsforfølgelse af såkaldte foreign fighters.

- Det er generelt meget svært at bevise noget som helst i en zone præget af krig og konflikt, hvor vores anklagemyndigheder ikke har adgang til at efterforske, siger Helene Højfeldt.

- Det er heller ikke lykkedes for mange andre europæiske lande at retsforfølge personer, der er vendt hjem fra Syrien. Det kan tælles på to hænder, siger hun.

Flere sager formentlig på vej

I de konkrete sager fra blandt andet England, Tyskland og Holland har der således været tale om konkrete beviser, der har gjort det muligt at føre en sag mod hjemvendte Syrien-krigere.

- Men mange lande er i gang med lovgivning og efterforskning, så vi kommer helt sikkert til at se flere sager i den nærmeste fremtid, siger Helene Højfeldt.

Her er en liste over vestlige lande, som har haft held med at føre sager mod hjemvendte Syrien-krigere. Listen er ikke nødvendigvis udtømmende.

  • England: En britisk statsborger blev dømt, efter at anklageren blandt andet kunne fremvise sms'er mellem manden og hans kone om, at han skulle "gå ud og dø på slagmarken".

  • Holland: En mand blev i december idømt tre års fængsel for at have planlagt et drab. Han blev blandt andet opdaget ved, at han efter returen til Holland delte digitale filer og opildnede til terror. I Holland dømte man i 2013 også to mænd for at planlægge at rejse til Syrien og kæmpe.

  • Belgien: Belgiens største terrorsag til dato begyndte sidste år mod 46 medlemmer af gruppen Sharia4Belgium. De er tiltalt for at rekruttere unge belgiske muslimer til at kæmpe for Islamisk Stat. Derudover er mindst syv hjemvendte Syrien-krigere blevet anholdt.

  • Tyskland: I november blev en tysk statsborger for første gang tiltalt for have kæmpet side om side med Islamisk Stat i Syrien, og flere lignende sager skal være på vej. Næsten 300 personer ventes derudover at blive tiltalt for at have "støttet" Islamisk Stat.

  • USA: I 2013 blev tidligere soldat i den amerikanske hær, Eric Harroun, retsforfulgt og anklaget for at kæmpe med al Nusrah-gruppen i Syrien. Eric Harroun døde imidlertid sidste år af en overdosis.

  • Australien: Mindst to personer er blevet retsforfulgt i Australien for Syrien-relaterede forbrydelser. Den ene er tiltalt for at rejse til Syrien, mens den anden er tiltalt for rekruttering.

  • Der har desuden været sager mod Syrien-krigere i lande som Jordan og Tadsjikistan.

Kilder: Center for Security Studies i Zurich, The Guardian, ABC News, Foreign Policy, Reuters og Helene Højfeldt.