Regeringens planer om at give domstolene mulighed for at dømme danske Syrien-krigere for landsforræderi ændrer ikke på, at det i praksis er meget svært at finde beviser mod Syrien-krigerne.
Det erkender justitsminister Mette Frederiksen (S), efter at hun tirsdag lancerede regeringens planer om at stemple Syrien-krigere, der kæmper side om side med terrororganisationer som Islamisk Stat, som landsforrædere.
- Det er vores kæmpe store problem hvad angår Syrien-krigere, siger Mette Frederiksen.
Endnu er ingen danske statsborgere blevet tiltalt for at have kæmpet i Syrien.
- At løfte bevisbyrden om et angreb på en landsby langt inde i Syrien eller Irak er rigtig, rigtig svært for vores anklagemyndighed, og det vil det forblive at være. Hvad enten vi taler terrorparagraffer eller landsforræderi, siger Mette Frederiksen.
Nej, det er ikke symbolpolitik
Regeringen håber imidlertid, at domstolene med straffelovens landssvigerparagraffer i hånden vil få nemmere ved at dømme danske Syrien-krigere, hvis det vel og mærke lykkedes anklagemyndigheden at bevise landsforræderi.
- Man kan jo ikke på forhånd være sikker på at blive dømt efter terrorparagraffen, siger Mette Frederiksen.
Men er det ikke bare ligegyldig symbolpolitik, hvis vi ikke kan få nogen dømt?
- Nej. Det kan aldrig være ligegyldigt, og symbolpolitisk har det jo ingen værdi, for vi vil fra myndighedernes side gøre alt, hvad der står i vores magt for at løfte bevisbyrden og få de pågældende dømt, siger Mette Frederiksen.
- Det er afgørende, at man ikke bare kan rejse ud fra Danmark, Tyskland eller Belgien og stille sig på samme side som nogle af de mest formørkede og udemokratiske kræfter, vi har, nemlig Islamisk Stat. Vi må gøre alt, vi kan, men opgaven er ikke let, siger hun.
Justitsministeren har bedt Straffelovrådet om at komme med en klar juridisk definition på, om Syrien-krigere kan blive dømt for landsforræderi. Den vurdering skal være klar inden sommerferien.
Vil tage passet
Flere sikkerhedsmæssige tiltag er i kølvandet på terrorangrebet i Paris på vej.
Fredag førstebehandler Folketinget et forslag om at konfiskere passet fra danske statsborgere, der har planer om at rejse til udlandet for at deltage i væbnet konflikt.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har desuden erklæret sig åben over for et borgerligt forslag om, at man på forhånd skal have tilladelse fra myndighederne, hvis man vil rejse til "verdens brændpunkter" som Syrien og Irak.
Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er mindst 100 personer rejst fra Danmark til Syrien. Dertil kommer et mørketal, som gør, at det reelle antal personer kan være højere.
I september vurderede efterretningstjenesten, at mindst 50 Syrien-krigere er vendt hjem til Danmark.