SF kæmper videre: Selskabsskatten skal redde håndværkerfradraget

Regeringen bliver opfordret fra både det politiske højre og venstre til at forlænge det populære håndværkerfradrag. Fløjene kan dog ikke blive enige om, hvor pengene skal komme fra.

SF ser gerne, at det såkaldte håndværkerfradrag fortsætter efter årsskiftet. (Foto: © Steffen Ortmann, Scanpix)

På en af årets sidste dage slår SF endnu et slag for den ordning, som populært er blevet kendt som håndværkerfradraget.

Fradraget afskaffes til årsskiftet, fordi det ifølge regeringen er for dyrt, og dermed er det slut for danskere med at få tilskud til håndværkerarbejde i privaten. Men det er altså en fejl, lyder det fra SF's gruppeformand, Jonas Dahl, som vil have ordningen forlænget med to år.

- Vi kan jo se, at det betyder rigtig meget for rigtig mange mennesker, at de kan få det her tilskud til at renovere deres huse. Og vi ved altså også, at der er rigtig mange danske huse, der har behov for at blive ekstra isolerede, siger Jonas Dahl fra SF.

Grøn profil

Ordningen giver et fradrag på håndværkerudgifter på op til 15.000 kroner og blev første gang indført under VK-regeringen i 2011 - også med stemmer fra SF - og er noget af en mærkesag for den blå blok på Christiansborg.

Men hvor ordningen hidtil er blevet brugt til alt fra rengøring over børnepasning til reparationer og renoveringer, vil SF give fradraget en mere 'grøn' profil, så tilskuddet hovedsageligt gives til energirenoveringer - eksempelvis ved at skifte vinduer ud og isolere taget.

I 2013 gik cirka en tredjedel af fradragene til energirenoveringer, og det skal styrkes.

- Vi foreslår, vi fortsætter i yderligere to år, og så foreslår vi den tonet i en lidt mere grøn retning, så det bliver givet hovedsageligt til energirenovering, siger Jonas Dahl.

Penge fra selskabsskatten

Håndværkerfradraget er dog langt fra gratis, og i 2013 år kostede det staten 1,2 milliarder kroner at holde den i live. Ifølge tal fra Skatteministeriet genererede ordningen i 2013 1,6 milliarder kroner færre end ventet, ligesom det hovedsageligt er de rigere danskere, der bruger den.

Det er ikke første gange, at SF lufter idéen med at fortsætte ordningen, men først nu er partiet klar med et forslag til finansieringen.

Helt simpelt lyder forslaget, at man udskyder de lovede lettelser af selskabsskatten, hvilke i det kommende år koster 1,4 milliarder kroner i direkte indtægter. Og så er finansieringen ifølge SF på plads.

Venstre afviser

I den blå blok er Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg glad for, at SF vil være med til at bevare ordningen, fordi en afskaffelse ifølge hende koster arbejdsopgaver og dermed arbejdspladser rundt i landet.

Alligevel har en forlængelse af ordningen lange udsigter, for hvis SF bruger selskabsskattelettelserne til finansieringen, hjælper partiet det private erhvervsliv med den ene hånd og skader det med den anden.

- SF's finansieringsforslag er jo ikke lige vores kop te, siger Inger Støjberg.

- De vil udskyde selskabsskattelettelserne, og det er jo altså også negativt for det private erhvervsliv, siger hun.

S: Useriøst

Ifølge danske erhvervsorganisationer har ordningen skabt mellem 4.000 og 5.000 job, men ifølge regeringens beregninger har hvert job kostet staten godt 1,5 millioner kroner.

Dermed er ordningen for dyr, lyder det fra Socialdemokraternes skatteordfører, Astrid Krag, der kalde SF for useriøse.

- Umiddelbart er det en anelse useriøst, at SF pludselig rykker ud i juledagene og vil have forlænget en bolig-job-ordning, som de lige har haft alle muligheder for selv at bringe på bordet i de finanslovsforhandlinger, der jo lige er afsluttet, siger Astrid Krag.

Regeringen har tidligere fået kritik af Dansk Byggeri, som mener, at regeringen manipulerer med tallene for at legitimere afskaffelsen.

Artiklen er opdateret, da det i sidste afsnit fremgik, at Dansk Industri stod bag kritikken af regeringens tal. Der er tale om Dansk Byggeri.