Er det en fagligt forsvarlig Eritrea-rapport, som Udlændingestyrelsen står bag?
Det spørgsmål skylder justitsminister Mette Frederiksen (S) ifølge retsordfører Karina Lorentzen (SF) at svare på. Men det vil ministeren ikke, siger hun selv på et samråd torsdag.
- Det vil være forkert, hvis det er mig som justitsminister, der vurderer tilstandene i de forskellige lande, og det vil også være forkert, hvis I gør det, siger Mette Frederiksen med adresse til de folketingsmedlemmer, der var til stede under samrådet.
Rapporten er siden sin offentliggørelse den 25. november blevet skarpt kritiseret, kilder har trukket sig fra rapporten, og Udlændingestyrelsen har på under en måned foretaget et kursskift i forhold til, hvilke forudsætninger man som eritreer kan have for at få asyl i Danmark.
SF: Ministeren bør have en holdning
Mette Frederiksen udtalte selv ved rapportens offentliggørelse, at der var tale om "ny og relevant viden om asylsituationen i forhold til Eritrea". I dag siger hun dog, at den udtalelse ikke var møntet på selve indholdet i rapporten.
Karina Lorentzen fra SF, som har været med til at indkalde til torsdagens samråd, fastholder, at justitsministeren bør have en holdning til rapportens indhold. Særligt efter at dele af rapportens konklusioner er blevet trukket tilbage.
Men det afviser Mette Frederiksen.
- Vi har det i dansk politik med at bruge utroligt meget energi på enkeltsager, ofte med rette. Men man bliver nødt til at tænke videre til næste landerapport. Hvis jeg skal gøre mig til dommer over, om rapporten er faglig og saglig korrekt, så skal jeg også gøre det næste gang, siger Mette Frederiksen.
- Mig bekendt har landerapporter ikke været til diskussion før. Nu er de næsten folkeeje. Hvad så næste gang? Skal jeg som justitsminister også vurdere, om den er faglig og saglig korrekt? siger hun.
Mette F. bruger Peter Skaarup som minister som skrækeksempel
Mette Frederiksen henviste gentagne gange under samrådet til det såkaldte armslængdeprincip, der blandt andet skal forhindre politikere i at blande sig i konkret asylbehandling.
Justitsministeren gav til lejligheden et eksempel på, hvorfor det i hendes optik er en farlig vej at gå ned ad.
- Peter Skaarup (DF) og Martin Henriksen (DF) vil gerne i regering på et tidspunkt, og lur mig om en af dem ikke gerne vil være justitsminister, sagde Mette Frederiksen med henvisning til Dansk Folkepartis to repræsentanter ved samrådet.
- Skal Peter Skaarup så sidde og vurdere de her landerapporter? Det kan måske afskrække nogle af dem herovre, sagde Mette Frederiksen og kiggede over mod SF og Enhedslistens ordførere.
Afventer ombudsmanden
Flere folketingspolitikere har tilkendegivet, at der ikke ser ud til at være politisk indblanding i Eritrea-sagen, men den er alligevel ikke slut efter dagens samråd.
Der kører fortsat en personalesag omkring de to sygemeldte embedsmænd i Udlændingestyrelsen, og Folketingets Ombudsmand har meddelt, at han muligvis vil gå ind i sagen, når personalesagen er afsluttet.
Det håber flere partier, at han vil gøre, mens justitsminister Mette Frederiksen nøjes med at afvente ombudsmandens næste træk.
- Jeg ved, at ombudsmanden overvejer hans videre stilling til sagen. Folketingsmedlemmer er i den privilegerede situation, at de kan håbe på noget, ombudsmanden gør. Det kan jeg ikke som minister, så jeg afventer, hvad han foretager sig, siger Mette Frederiksen.