Udlændingestyrelsen afviser politisk bestillingsarbejde i Eritrea-rapport

Kritiserede dele af rapport vil ikke få betydning i sagsbehandling, oplyser justitsministeren desuden.

Udlændingestyrelsens konklusion i Eritrea-rapporten har fået heftig kritik fra flere involverede kilder. (Foto: © Claus Bech, Scanpix)

Udlændingestyrelsen havde ingen konklusioner på plads på forhånd, da den tidligere på året tog på en fact finding-mission til Eritrea.

Det skriver styrelsen i en supplerende redegørelse til justitsminister Mette Frederiksen (S).

- Udlændingestyrelsen har ikke ved udarbejdelsen forsøgt at tegne et bestemt billede af Eritrea, skriver styrelsen i den supplerende redegørelse.

Mette Frederiksen tilfreds med svar

Justitsminister Mette Frederiksen har følgende reaktion på den supplerende redegørelse, som var nødvendig, fordi justitsministeren ikke fandt den første redegørelse om rapporten fyldestgørende.

- Styrelsen har besvaret de spørgsmål, der stod tilbage efter den første redegørelse, siger Mette Frederiksen.

- For det første afviser styrelsen meget klart alle beskyldninger om politisk indblanding. Styrelsen skriver, at man ikke har forsøgt at tegne et bestemt billede af situationen i Eritrea, siger hun.

Mette Frederiksen hæfter sig desuden ved, at styrelsen i den supplerende redegørelse også har beskrevet sin metodik og anvendelse af kilder.

- Også i den forbindelse afvises nogen form for politisk indblanding, siger justitsministeren.

Hun understreger desuden, at den del af rapporten, som der har været kritik af, og som en række kilder har trukket sig fra, ikke har haft og vil heller ikke få nogen betydning i sagsbehandlingen.

Heftig kritik af rapport

I den seneste tid har mistanken om, at der har været tale om politisk bestillingsarbejde i Eritra-sagen, bredt sig.

Udlændingestyrelsens konklusion i Eritrea-rapporten har fået heftig kritik fra flere involverede kilder.

En professor har taget afstand til hele rapporten, en etiopisk diplomat har kaldt konklusionerne "umenneskelige", og en sygemeldt chefkonsulent i Udlændingestyrelsen har brugt ordet "makværk" om rapporten.

Embedsmænd: Vi blev lovet lønforhøjelse

Senest har den sygemeldte chefkonsulent sagt til Berlingske, at han og en kollega blev stillet en lønforhøjelse i udsigt, hvis det i rapporten kunne konkluderes, at eritreere kunne rejse tilbage til Eritrea mod at betale to procent i skat til regimet og underskrive et såkaldt angrebrev.

Udlændingestyrelsen har efter den hårde kritik af rapportens konklusioner blødt op i forhold til asylsagerne fra Eritrea og sagt, at desertører nu alligevel godt kan få automatisk asyl i Danmark.

Mette Frederiksen er kaldt i samråd i Folketinget om sagen på torsdag.