Danmark skal ligesom Sverige og en række andre EU-lande anerkende Palæstina som stat.
Sådan lyder det i et beslutningsforslag, som SF og Enhedslisten i dag sender til debat i folketingssalen. Forslaget er imidlertid nærmest stemt ned på forhånd, erkender de to partier.
- Lige nu ser det ikke godt ud, selvom begge de borgerlige partier tidligere har været med til at anbefale en anerkendelse i FN, siger udenrigsordfører Christian Juhl (EL).
Han henviser til, at Søren Pind (V) og Per Stig Møller (K) begge anbefalede den danske regering at stemme ja til at opgradere Palæstinas FN-status i 2012.
- Derfor havde jeg håbet, at der var flertal uden om regeringen, siger Christian Juhl.
S: Vil ikke gøre den store forskel nu
De Konservatives udenrigsordfører Lars Barfoed har på forhånd afvist at stemme for SF og Enhedslistens beslutningsforslag, og regeringspartierne afviser ligeledes.
Udenrigsordfører John Dyrby Paulsen (S) slår dog fast, at det er socialdemokratisk politik at anbefale en anerkendelse af Palæstina. Men vi bestemmer selv tempoet og rammerne for, hvornår det skal ske, lyder det.
- Det vil ikke gøre den store forskel nu og her. Der, hvor vi kan gøre noget, er i EU-sammenhæng. Der kan vi se, at den nye udenrigschef Federica Mogherini har sat det højt på dagsordenen, siger John Dyrby Paulsen.
Socialdemokrater i EU vil gerne anerkende Palæstina
Netop i EU har de tre socialdemokratiske europaparlamentsmedlemmer bekendtgjort, at de ønsker at stemme for en Palæstina-resolution, hvis den endelige resolutionstekst indeholder en opfordring til samtlige EU-lande om at anerkende Palæstina som stat.
Selv om det strider imod S-linjen i Danmark, ser John Dyrby Paulsen ingen konflikt i det.
- Europarlamentet er ikke det danske Folketing. De to ting kan man ikke sammenligne, siger John Dyrby Paulsen.
- Og jeg har ikke tænkt mig at diktere dem at stemme hverken det ene eller det andet. Det afgør de suverænt selv, lige den socialdemokratiske folketingsgruppe afgør, hvad den vil stemme til beslutningsforslaget fra SF og Enhedslisten, siger han.
Frygter eskalering af vold
Selv om Palæstina-forslag på forhånd ikke har nogen politisk gang på jord, mener SF og Enhedslisten ikke desto mindre, at diskussionen er vigtig at tage nu.
- Hvis ikke nu, hvornår så? Vi er nødt til at støtte alle, der insisterer på en diplomatisk løsning. Det gør præsident Abbas i Palæstina, og hvis ikke det lykkes, så bliver han afsat, siger Christian Juhl fra Enhedslisten.
- Og jeg tror ikke på, at den yngre generation tror på en forhandlet fredsløsning her 20 år efter Oslo-aftalen. Jeg er bange for, at det vil eskalere, siger han.
Enhedslisten understreger desuden, at dagens beslutningsforslag ikke skal ses som en kritik af Israel eller det israelske folk, men i højere grad de israelske magthavere.
35.000 underskrifter til udenrigsministeren
For SF's Holger K. Nielsen handler det også om at lægge pres på den israelske regering, som EU har et tæt forhold til i form af blandt andet en særlig handelsaftale med.
- Israels bosættelsespolitik forhindrer en tostatsløsning, og i Jerusalem har man bygget den ene bosættelse efter den anden. Palæstina ønsker Jerusalem som hovedstad, og det bliver vanskeligere og vanskeligere, når Israel reelt omringer byen med bosættelser, siger Holger K. Nielsen.
- Det eneste, der kan sikre freden og Israel som demokratisk stat, er en tostatsløsning med en palæstinensisk stat, siger han.
SF og Enhedslistens beslutningsforslag førstebehandles i folketingssalen torsdag.
Inden behandlingen afleverer Mellemfolkeligt Samvirke omkring 35.000 underskrifter til udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fra danskere, der mener, at Danmark skal anerkende Palæstina.