Tre danske socialdemokrater vil i næste uge stemme for en resolution, der opfordrer alle EU-lande til at anerkende Palæstina som en selvstændig stat.
Europa-Parlamentet ventes onsdag den 17. december at stemme om, hvorvidt man fra centralt europæisk hold skal opfordre samtlige medlemslande til at anerkende Palæstina som stat.
Socialdemokraternes medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose bekræfter, at hun selv og de to andre S-medlemmer i parlamentet, Jeppe Kofod og Ole Christensen, vil stemme for, selvom det går imod den socialdemokratiske linje i Danmark.
- Vi ønsker, at Israel og Palæstina skal genoptage fredsforhandlingerne. Derfor vil vi sende et signal til EU-medlemslandene, fordi det er dem, der formelt kan anerkende, siger Christel Schaldemose.
- Men vores reelle ønske er at sende et samlet europæisk signal til Israel om at komme tilbage til forhandlingsbordet, siger hun.
Den endelige resolutionstekst er endnu ikke forhandlet endeligt på plads, men ifølge Christel Schaldemose vil der ikke være meget at stemme om, hvis anerkendelse af Palæstina ikke er en del af teksten, når den sættes til afstemning i næste uge.
Palæstina i folketingssalen
I Danmark er Palæstina også på dagsordenen.
SF og Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag, der skal pålægge Helle Thorning-Schmidts regering at anerkende Palæstina som en selvstændig stat.
Det forslag førstebehandles i folketingssalen torsdag, men forslaget tegner på forhånd til at blive hældt ned ad brættet i Folketinget.
SR-regeringen har for nylig afvist at anerkende Palæstina, men de tre danske socialdemokrater i EU vil ikke desto mindre stemme for, at blandt andre Danmark skal anerkende netop Palæstina.
Schaldemose: Det er ikke et angreb på partitoppen
Christel Schaldemose afviser, at de danske socialdemokrater bryder partilinjen ved at stemme for resolutionen i EU.
- Det skal ikke ses som noget som helst angreb på partitoppen. Der er ingen konflikt i det her. Vi sidder i to forskellige fora, siger Christel Schaldemose.
- En ting er de nationale parlamenter, og en anden ting er Europa-Parlamentet, og vi har netop nogle muligheder for at sende signaler på vegne af hele EU. Det forsøger vi med denne resolution, siger hun.
Den danske regering opgraderede i 2013 det palæstinensiske selvstyre, så det nu har diplomatstatus i Danmark, men det er altså stadig ikke anerkendt som en selvstændig stat.
Bendt Bendtsen: For tidligt at anerkende
De Konservatives medlem i Europa-Parlamentet, Bendt Bendtsen, vil først tage stilling til parlamentets resolution, når den endelige tekst er færdig.
Han siger ikke desto mindre, at det er for tidligt at anerkende Palæstina.
- Vi konservative går ind for en tostatsløsning, men vi går altså ikke ind for at anerkende Palæstina her og nu. Der er jeg helt på linje med den danske regering og mit eget parti hjemme i Danmark, siger Bendt Bendtsen.
Afstemning i Paris
Flere europæiske lande har løbende vedtaget støtte til Palæstina, senest i Frankrig, hvor senatet torsdag ventes at stemme ja til at anerkende Palæstina. Det skridt tog Frankrigs nationalforsamling allerede i sidste uge.
Anerkendelsen i Paris kommer, efter at en række andre lande, blandt andre Storbritannien og Spanien, har vedtaget lignende støtte til en palæstinensisk stat.
Her er der dog tale om symbolske afstemninger. I Island og Sverige har man derimod taget skridtet fuldt ud og anerkendt staten Palæstina.
I resten af verden har et stort antal lande desuden anerkendt Palæstina.