Jeg er landets justitsminister, og jeg kan blankt afvise at have blandet mig i den rapport.
Sådan lyder det fra justitsminister Mette Frederiksen (S) i et svar i Folketingets spørgetid til SF's retsordfører, Karina Lorentzen, om den omstridte Eritrea-rapport.
- Det kunne jeg ikke drømme om. Jeg har heller ingen forudsætninger for at gøre det, siger justitsministeren.
Flere politikere på Christiansborg har luftet mistanken om, at den kontroversielle Eritrea-rapport er politisk bestillingsarbejde.
De henviser blandt andet til en embedsmand i Udlændingestyrelsen, der i Berlingske åbent kritiserer forløbet omkring tilblivelsen af rapporten.
Minister: Håndterer ikke personalesager
Mette Frederiksen afviser dog at forholde sig til embedsmandens udsagn om, at hans kontorchef handlede på ordre oppefra.
- Jeg synes, man bliver nødt til at overveje fra Folketingets side, om vi skal stå og håndtere konkrete personalesager i folketingssalen, siger justitsministeren, der heller ikke vil svare på, om Eritrea-rapporten er "sagligt og fagligt velfunderet".
Mette Frederiksen understreger, at hun har bedt Udlændingestyrelsen om at komme med en redegørelse om den omstridte Eritrea-rapport "hurtigst muligt".
Nye drejninger
Sagen om den kontroversielle rapport tog i går, tirsdag, en ny drejning, da det kom frem, at Udlændingestyrelsen ændrer kurs og nu åbner for, at desertører fra Eritrea alligevel kan få automatisk asyl.
Rapporten konkluderede, at desertører ikke automatisk var berettiget til asyl, men efter at to hovedkilder har taget afstand fra rapporten, ser styrelsen nu anderledes på situationen.
Efterfølgende har en sygemeldt kontorchef fra Udlændingestyrelsen, der har arbejdet på den kontroversielle Eritrea-rapport, overfor TV2 kaldt rapporten for noget "makværk".
- Det er en torpedo direkte ind i det arbejde, vi har lavet over 20 år for at opbygge troværdighed og gennemskuelighed, siger Jens Weise Olesen.