Skal det danske retsforbehold erstattes af en tilvalgsordning?
Som DR Nyheder tidligere erfarede, så skal danskerne tage stilling til det spørgsmål, når de skal til stemmeurnerne senest i første kvartal i 2016.
Det bekræfter statsminister Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde i spejlsalen med Lars Løkke (V), Pia Olsen Dyhr (SF) og Morten Østergaard fra de Radikale.
Tilvalgsordningen skal sikre, at Danmark fortsat kan deltage fuldt ud i det europæiske politisamarbejde Europol. Samtidig skal den danske udlændingepolitik fortsat kunne fastlægges i Danmark.
Retsforbeholdet betyder allerede, at Danmark står uden for en lang række områder i EU's retssamarbejde - og flere områder er på vej.
Det centrale element i aftalen er en folkeafstemning senest i første kvartal 2016.
Vetoret på udlændingeområdet
En gruppe af embedsmænd skal desuden gennemgå alle retslige aftaler for at se, hvordan en tilvalgsordning kan strikkes sammen.
Partierne får efterfølgende vetoret i forhold til gruppens udspil. Hvis det ender med, at danskerne erstatter retsforbeholdet med en tilvalgsordning, bliver det dog kun på udlændingeområdet, at partierne har vetoret.
Dermed vil udlændingeområdet også i fremtiden være et nationalt anliggende.
Thorning og Løkke enige
Midt i november kom det frem, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og V-formand Lars Løkke Rasmussen var blevet enige om, at det skal være muligt for hvert enkelt parti, som er med i en kommende EU-aftale på Christiansborg om at afskaffe retsforbeholdet til fordel for en tilvalgsmodel, at nedlægge veto mod fremtidige til- og fravalg.
- Hvis der ikke er en vetoret i forhold til asyl- og flygtningepolitikken, så kommer det ikke på tale at lave sådan en folkeafstemning, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Løkke gav dengang udtryk for frygt for, at der "en eller anden dag sidder en rød regering og sælger ud" af Danmarks udlændingepolitik, og derfor skal alle partier have mulighed for at nedlægge veto.
Helle Thorning-Schmidt udtrykte enighed i behovet for en vetoret, som hun kaldte "en god ide".
- Jeg tror, der er rigtig mange danskere, som vil have en garanti for, at vi beholder hele udlændinge- og asylspørgsmålet herhjemme, men som samtidig har lyst til, at Danmark skal være en del af Europol-samarbejdet, sagde statsministeren.