Venstrefløjen ønsker ombudsmanden ind i Eritrea-sagen

Enhedslisten og SF håber, at Ombudsmanden gør alvor af at gå ind i Eritrea-sagen.

SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, håber, at Folketingets Ombudsmand går ind i sagen om Eritrea-rapporten. (Foto: © DR)

Både SF og Enhedslisten bifalder, at ombudsmand Jørgen Steen Sørensen nu overvejer at gå ind i Eritrea-sagen.

- Jeg synes det ville være så positivt, hvis Ombudsmanden gik ind i sagen. Foreløbig har (justitsminister, red.) Mette Frederiksen bedt Udlændingestyrelsen om at undersøge Udlændingestyrelsen, og det kan vi ikke bruge til noget, siger Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører for Enhedslisten.

Også SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt håber, at ombudsmanden gør alvor af overvejelserne.

- Jo flere vinkler denne mærkelige sag kan blive belyst fra, jo bedre, siger hun.

Styr på menneskerettighederne?

Hele sagen drejer sig om, hvorvidt menneskerettighedssituationen i det østafrikanske land Eritrea er så dårlig, at Danmark skal tage imod flygtninge derfra.

Som det eneste af de lande, vi som regel sammenligner os med, har Danmark vurderet, at forholdené er så gode i Eritrea, at flygtninge kan sendes tilbage dertil.

Det er helt modsat, hvad man har besluttet i blandt andet Storbritannien og Sverige. Vurderingen er sket i en rapport, som Udlændingestyrelsen har skrevet, blandt andet på baggrund af et besøg i Eritrea.

- Der er behov for en uvildig undersøgelse af, hvad der er op og ned i denne sag. Jeg synes det er meget påfaldende, at Udlændingestyrelsen tegner et så rosenrødt billede af menneskerettighedssituationen i Eritrea, i forhold til hvad alle andre lande i verden gør, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Mystik om rapport

Der er blevet sat flere, store spørgsmålstegn ved troværdigheden af Udlændingestyrelsens rapport om Eritrea. Rapportens hovedkilde, professor Gaim Kibreab fra London, sagde tidligere på ugen til Berlingske, at de danske myndigheder havde misfortolket hans citater.

Fredag erfarede Berlingske, at to ansatte i Udlændingestyrelsen, der har været med til at udarbejde en rapport om forholdene i Eritrea, er sygemeldt.

Ifølge avisen deltog begge embedsmænd i en rejse til Eritrea i oktober med henblik på at undersøge forholdene i det afrikanske land - og er uenige i den konklusion, der endte i rapporten.

- Sagsbehandling bør stoppe

Justitsminister Mette Frederiksen har bedt Udlændingestyrelsen om en redegørelse i sagen.

Men ministeren burde også sørge for, at sagsbehandlingen af Eritrea-flygtninges sager bliver sat i bero, indtil der kommer klarhed over, om rapporten er i orden, mener SF.

- Nu har ministeren selv bedt om en redegørelse, så virker det lidt mærkeligt, at man bare kører videre med sagsbehandlingen, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

- Enten så er der virkelig tale om sjusk, eller også er der tale om politisk bestillingsarbejde. Alene den mistanke er nok til at man bør stoppe sagsbehandlingen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.