Justitsminister kræver redegørelse om Eritrea-rapport

Justitsminister Mette Frederiksen (S) kræver en redegørelse fra Udlændingestyrelsen i sag om omstridt Eritrea-rapport. Det bekræfter ministeren til Berlingske.

Justitsminister Mette Frederiksen forlanger en redegørelse om den kontroversielle Eritrea-rapport. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Justitsminister Mette Frederiksen (S) beder nu Udlændingestyrelsen om en redegørelse om den omstridte Eritrea-rapport.

- Jeg har bedt Udlændingestyrelsen om en redegørelse om tilblivelsen af rapporten om Eritrea. Vi skal have fundet ud af, hvad der er op og ned i denne her sag, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

Udlændingestyrelsens rapport fik i sidste weekend en hård medfart, da professor Gaim Kibreab, den ene af rapportens to navngivne kilder, trak sig fra rapporten, fordi han følte sig forrådt og misbrugt af de danske embedsmænd.

Konflikt om trusselsniveau i landet

Helt specifikt anføres det i rapporten, at det ikke længere er helt så risikabelt for folk i Eritrea at flygte fra landets såkaldte nationaltjeneste, der er en særegen blanding af militærtjeneste og arbejde for staten og regeringen.

Men det stemmer ikke overens med andet gængs materiale om Eritrea, mener kritikere.

Mette Frederiksen slår fast, at redegørelsen alene går på forløbet i udarbejdelsen af rapporten og ikke selve indholdet.

- Indholdet i rapporten er stadig op til Flygtningenævnet at vurdere. Der gælder armslængdeprincippet, og det er op til dem at skulle afgøre sagerne, siger justitsministeren.

Hun siger til Ritzau, at hun forventer, at redegørelsen vil være færdig inden jul.

To medarbejdere sygemeldt

Ifølge Berlingske er to ansatte i Udlændingestyrelsen, der har været med til at udarbejde en rapport om forholdene i Eritrea, i dag sygemeldt.

Ifølge avisen deltog begge embedsmænd i en rejse til Eritrea i oktober med henblik på at undersøge forholdene i det afrikanske land.

Antallet af asylsøgere fra det afrikanske land eksploderede i sommer, og derfor satte Udlændingestyrelsen i august sagsbehandlingen i ro, indtil forholdene i landet blev undersøgt ved en såkaldt "fact-finding-mission", som styrelsen baserede sin rapport på.

/ritzau/