Alene i årets første ni måneder har politiet modtaget 654 færre anmeldelser for røveri end i samme periode sidste år. Det viser nye tal fra Rigspolitiet.
En af de mest åbenlyse årsager til det drastiske fald er ifølge Københavns Politi et større fokus på den præventive indsats.
I hovedstaden har der længe været problemer med gaderøverier, som typisk udføres af drenge med anden etnisk herkomst end dansk i aldersgruppen 13 til 18 år.
Her er politiet lykkedes med at opklare en lang række sager, men også med at lave opsøgende arbejde.
- Vi tager kontakt til forældrene til de børn, som har været involveret i kriminaliet, men også til dem, der har børn i randkredsen af de kriminelle for at undgå, at de kommer ud i kriminalitet, siger politiinspektør Jan Bjørn fra Københavns Politi.
V: Pas på mørketal
Det er også lykkedes politiet ved synlig patruljering i områder med eksempelvis natteliv at få bugt med en betydelig del af røverierne, påpeger politiinspektøren.
- Da indsatsen begyndte for godt og vel et år siden, lavede vi en analyse og fandt ud af, hvad der sker, hvor det sker, og hvem der gør det. Og så sendte vi patruljer ud i de områder.Vi valgte at patruljere markant synligt i forhold til at afskrække gerningsmændene og sikre tryghed til mennesker, der eksempelvis færdes i indre by i København, siger Jan Bjørn.
Politikerne på Christiansborg udtrykker generelt begejstring for de nye kriminalitetstal, der viser en markant nedgang i antallet af anmeldelser.
Venstre og Dansk Folkeparti minder dog om, at mørketal - kriminalitet der ikke bliver anmeldt - kan betyde, at udviklingen er knap så positiv, som den ellers umiddelbart ser ud.
- Det ser ikke så rosenrødt ud, som politiets statistikker viser. Vi er nødt til at have fokus på, at der fortsat bliver begået alt for meget kriminalitet i Danmark. Vi har særligt problemer i de udsatte boligområder, hvor det for eksempel er sådan, at kun hver anden forbrydelse bliver anmeldt til politiet, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.
Rigspolitiet afviser mørketal
Heller ikke i Dansk Folkeparti er der entydig begejstring over de nye kriminalitetstal fra Rigspolitiet.
- Når jeg ikke jubler 100 procent, er det fordi, der også er borgere, der siger til os, at politiet ikke er så glade for at tage imod anmeldelser af forbrydelser. Jeg er bange for mørketal, og der er for eksempel kriminalitet i ghettoerne, hvor man ikke tør at anmelde og er bange for trusler, siger retsordfører Peter Skaarup.
Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg afviser over for DR Nyheder, at der er noget, der tyder på, at folk er mindre tilbøjelige til at anmelde kriminalitet end tidligere.
- Der er heller ikke noget, der viser, at vi behandler sagerne anderledes, så vi kan glæde os over denne udvikling, siger han.