Udlændingestyrelsen svarer nu igen på den kritik, som deres Eritrea-rapport har fået. Carl Bexelius, der er souschef for retslige anliggender ved det svenske Migrationsverket, siger, at rapporten er misvisende og ikke kritisk og bred nok i sin brug af kilder.
Men kontorchef Jakob Dam Glynstrup fra Udlændingestyrelsens Landedokumentation skriver i en mail til Ritzau, at det er ikke fagligt seriøst, at den pågældende medarbejder hos de svenske myndigheder forholder sig sådan til nye oplysninger.
- Vi har de samme til dels utidssvarende baggrundsoplysninger som svenskerne, men dertil har vi indhentet helt nye oplysninger på nogle specifikke punkter fra troværdige kilder i landet, herunder også ngo'er og repræsentanter fra regeringen, siger Jakob Dam Glynstrup.
- De nye oplysninger skal vi som myndighed tage højde for, men rapporten indgår som en del af det samlede billede og gør det ikke ud for at være den eneste relevante kilde, siger han.
Flygtningenævnet skal træffe endelig afgørelse
Sverige har også oplevet en stor tilgang i flygtninge fra Eritrea det seneste år og giver asyl til mellem 98 og 100 procent af alle flygtninge fra Eritrea, da man ikke mener, det er sikkert at sende desertører og militærnægtere tilbage til Eritrea, da flygtningene risikerer fængsel og tortur.
Jakob Dam Glynstrup siger, at den danske rapport giver et nuanceret billede af situationen i Eritrea, og det er en misforståelse at tro, at den alene giver grundlag for at give afslag.
- På nogle punkter vil de helt nye oplysninger tilbagevise asylmotiver hos nogle ansøgere, men som det fremgår af rapporten, vil der på andre punkter fortsat skulle gives asyl, siger kontorchefen.
- I sidste ende skal Flygtningenævnet træffe endelig afgørelse, og her indgår rapporten også blandt flere kilder, siger han.
/ritzau/