En hovedkilde i Udlændingestyrelsens Eritrea-rapport trækker sit navn tilbage fra rapporten, fordi han føler sig "misbrugt" og "forrådt", skriver Berlingske mandag.
Styrelsen fremstiller et stærkt misvisende billede af situationen i Eritrea, mener Gaim Kibreab, der er professor ved London South Bank University, og citeret i styrelsens rapport om sikkerhedssituationen i det østafrikanske land.
Chokeret og overrasket
- Jeg var chokeret og virkelig overrasket. De citerer mig ude af kontekst. De inkluderer mig i en kontekst med deres anonyme kilder for at styrke deres synspunkter omkring rapporten. De har udeladt så mange ting.
- De har komplet ignoreret fakta og kun håndplukket bestemte oplysninger, siger han til Berlingske.
Styrelsen sendte tidligere på året en såkaldt "fact finding mission" af sted for at vurdere, hvor stabil situationen i Eritrea er, og om nogle af de mange asylansøgere kunne vende hjem, selvom de har søgt asyl i Danmark.
Flere end 2200 personer fra Eritrea har søgt asyl i Danmark i år. En gevaldig stigning i forhold til de 98, der kom til landet sidste år.
Rapport: Asylansøgere kan vende hjem
Sagen drejer sig om, hvorvidt det er sikkert for eritreanere at vende hjem til deres land, selvom de har søgt asyl i Danmark.
På baggrund af undersøgelserne vil de danske myndigheder tage kontakt til asylansøgerne for at genoptage deres sager, som har været sat i bero de seneste måneder.
Rapporten konkluderer, at asylansøgere med et såkaldt angrebrev og en ekstra skat på to procent af årsindkomsten frit kan rejse hjem, selvom de har søgt asyl.
Professoren bakkes op af David Bozzini, der er gæsteforsker på City University of New York og international anerkendt Eritrea-ekspert.
- Rapporten fra de danske udlændingemyndigheder er et perfekt eksempel på, hvordan sådanne rapporter ikke bør være. Den er forudindtaget og farvet, siger David Bozzini til avisen.
På grund af hans forskning er han i dag forment adgang til Eritrea.
Advarer mod at bruge rapporten
Andre organisationer kan heller ikke genkende det billede, som Udlændingestyrelsens rapport tegner af Eritrea.
Amnesty International, Human Rights Watch og FNs særlige udsending til Eritrea har alle oplysninger, der peger i den modsatte retning.
Også Dansk Flygtningehjælp mener, at Udlændingestyrelsens rapport ikke er valid og har sågar advaret mod at bruge den.
Da Udlændingestyrelsen offentliggjorde rapporten i sidste uge blev den rost af justitsminister Mette Frederiksen (S).
Hun har ikke ønsket at kommentere de nye oplysninger i sagen over for avisen.
/ritzau/