Kulturminister Marianne Jelved (R) skal sikre DR Underholdningsorkestrets overlevelse.
Sådan lyder kravet fra et flertal i Folketinget bestående af lige præcis 90 mandater, og tirsdag eftermiddag mødes Folketingets medieordførere med ministeren om sagen.
Regeringens eget støtteparti Enhedslisten er en del af det flertal, og selvom medieordfører Jørgen Arbo-Bæhr står fast på, at Underholdningsorkestret skal overleve, så vil Enhedslisten ikke drage den ultimative konsekvens at vælte regeringen, hvis den ikke følger flertallet.
- Nej, det er sagen ikke stor nok til. Så det vil jeg ikke være med til overhovedet, siger Jørgen Arbo-Bæhr.
Vil I så vælte ministeren?
- Nej, jeg vil heller ikke vælte ministeren. Men vi skal da prøve at stemme det igennem på den ene eller den anden måde, siger Jørgen Arbo-Bæhr.
Færing er tungen på vægtskålen
Foruden Enhedslisten er det Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti samt færingen Edmund Joensen fra Sambandsflokkurin, der udgør det flertal i Folketinget, som ønsker at bevare Underholdningsorkestret.
Kulturordfører Lars Barfoed (K) mener uanset Enhedslistens vurdering af sagens størrelse, at Marianne Jelved bliver nødt til at følge et flertal.
- Min opfattelse er, at der er et flertal i Folketinget, som vil have det her, og det kan ministeren ikke sidde overhørig, siger Lars Barfoed.
- Hvis vi så også skriver en beretning, må det jo være sådan, at en klog minister vil følge den, siger han
S: Dårlig idé
De 90 mandater i Folketinget mener, at DR har brudt public service-kontrakten for 2014 - hvor der står, at man "skal" drive Underholdningsorkestret - ved allerede på nuværende tidspunkt at have annonceret nedlæggelsen af orkestret.
Flertallet vil have, at kulturministeren også i public service-kontrakten med DR for 2015 får indføjet et krav om at drive Underholdningsorkestret.
Kulturminister Marianne Jelved har ingen kommentarer til de igangværende forhandlinger, men Socialdemokraternes medieordfører, Troels Ravn, kalder kravet et brud på det såkaldte armslængdeprincip.
- Det her har som sådan intet med Underholdningsorkestret at gøre, men det er en dårlig ide, hvis vi politikere vil ind og bestemme i detaljerne, hvad DR skal, siger Troels Ravn.
- Den overordnede medieaftale siger, at DR skal finde nogle besparelser, og det har DR lagt frem. Det må vi have respekt for, siger han.
K: Spar på tv-området i stedet
Hverken Jørgen Arbo-Bæhr eller Lars Barfoed vil udpege konkrete områder, hvor DR alternativt kan spare, hvis kravet om at bevare Underholdningsorkestret bliver til virkelighed.
- Det vil jeg overhovedet ikke blande mig i, siger Jørgen Arbo-Bæhr fra Enhedslisten.
Lars Barfoed mener dog, at der er områder, som DR ikke behøver at beskæftige sig med.
- Skal man begrænse noget aktivitet, skal man snarere begrænse produktionen af programmer, som andre kommercielle tv-stationer lige så godt kunne levere, og så holde fast i DR's kernevirksomhed som blandt andet består i at drive Underholdningsorkestret, siger han.
Del af større spareplan
Rent juridisk findes der ikke noget aftaleretligt krav i loven om, at forligskredsen skal godkende den public service-kontrakt, som kulturministeren og DR indgår for det kommende år.
Kutymen er dog, at der er enighed i kredsen, men der har ikke tidligere været så store politiske uenigheder om en kommende public service-kontrakt med DR som i den aktuelle sag om Underholdningsorkestret.
DR's nedlæggelse af Underholdningsorkestret er en del af en større spareplan, som er blevet effektueret henover efteråret som følge af den medieaftale, som blev vedtaget af samtlige Folketingets partier i juni.
Spareplanen skal i løbet af de kommende fire år frigøre 161 millioner kroner om året.