SF og EL om egen aftale: Beskæringerne i ulandsbistanden er noget hø

Det er hverken Enhedslistens eller SF's kop te at skære i udviklingsbistanden. Men det var nødvendigt, siger de begge efter aftalen.

Trine Pertou Mach fra SF er ikke begejstret for sin egen aftale med regeringen. Faktisk er det noget hø at skære i ulandsbistanden. (© DR)

Valget var enten at se de borgerlige partier indgå en aftale med regeringen eller lægge navn til beskæringerne af ulandsbistanden.

Sådan lyder det enstemmigt fra SF og Enhedslisten, kort efter de to partier hjalp regeringen med at spare en milliard kroner i den danske udviklingsbistand for at finde penge til et øget antal asylansøgere. Hvis det bliver nødvendigt, kan der skæres 500 millioner kroner yderligere.

Begge partiers ordførere siger, at aftalen ikke er deres "kop te".

Aftalen betyder, at en række programmer i Asien og Afrika bliver annulleret eller uskudt, ligesom at nogle Danida-projekter med lokalt erhvervsliv bliver skåret et trecifret millionbeløb.

Derudover skæres der på en lang række områder - blandt andet 227 millioner kroner i Det Arabiske Initiativ.

En nødvendig aftale

Udenrigsordfører Christian Juhl (EL) var med til at indgå aftalen, men han mener ikke, den er god.

- Nej, det er det bestemt ikke, siger Christian Juhl.

- Det er en nødvendig aftale. Vi havde hellere set, at vi havde undgået overhovedet at skulle tage fra udviklingsbistanden, men når nu det skal være, så er det den bedste løsning, når man tænker på de fattigste, siger Christian Juhl fra Enhedslisten.

Han fremhæver særligt, at der er skåret i erhvervsstøtteordningerne, og at pengene fra de allerfattigeste ikke er blevet rørt ved.

Adspurgt om reaktionen fra Enhedslistens bagland siger Christian Juhl, at de har forståelse for partiets position mellem en dårlig aftale og en aftale mellem regeringen og de borgerlige.

- De er nådigt sluppet, siger Christian Juhl.

Besparelser i Asien og Afrika

Listen over besparelser, som efterfølgende er blevet tilgængelig på Udenrigsministeriets hjemmeside, viser, at der samlet bliver sparet 128 millioner kroner på såkaldte 'erhvervsinstrumenter', mens den bilaterale bistand til Asien, Afrika og Latinamerika mister i alt 485 millioner kroner.

Du kan se den samlede oversigt over besparelserne nederst på siden her.

SF: Noget hø

De samme toner lyder fra SF's udenrigsordfører, Trine Pertou Mach, som trods aftalen ikke er begejstret over at have taget 1,5 milliarder kroner fra de fattige.

- Det, synes vi, er noget hø. Men virkeligheden var jo, at hvis vi ikke havde sat os til forhandlingsbordet, så var der blevet skåret 2,5 milliarder kroner. Så vi synes, det her er det mindst ringe af de to, siger Trine Pertou Mach.

Hun henviser til, at regeringen ellers havde været nødsaget til at indgå en aftale med de borgerlige partier.

Parterne skulle finde 2,5 milliarder kroner, men med penge fra EU-kontingentet er de sluppet fra at skære helt så meget i bistanden.