To konkrete områder højt på den sundhedspolitiske dagsorden har udsigt til at få et markant ekstra løft i de kommende år.
Det er kernen i en stor delaftale på finansloven, som regeringen sammen med Enhedslisten og SF er nået til enighed om rammerne for, erfarer Politiken tirsdag.
I øjeblikket er der stort pres på mange sygehuse, eksempelvis i Hovedstaden, hvor især ældre patienter i dagevis stuves sammen på gangene, mens de venter på at komme hjem.
100 millioner næste år
Denne overbelægning vil partierne nedbringe markant. Også fødeafdelingerne, hvor jordemødre har klaget over stress, personalemangel og haltende omsorg, står til at få flere penge.
I alt vil parterne afsætte 1,5 milliarder kroner i sundhedspakken over de kommende fire år - startende med 100 millioner næste år.
Af dem går 50 millioner til at få patienter væk fra sygehusgangene og 40 millioner til indsatsen på fødeafdelingerne. Beløbene stiger kraftigt i årene 2015-2018. Især patienter placeret på gangene ser partierne frem til at gøre op med, skriver Politiken.
- Det handler i bund og grund om værdighed. Det må være utilfredsstillende for alle, når vi oplever, når ældre mennesker bliver nødt til at ligge på gangene, fordi der ikke er en stue med en seng til dem.
- Det synes jeg ikke, vi kan være bekendt. Derfor er det et vigtigt problem for os at få løst, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.
SF er enig
SF-formand Pia Olsen Dyhr stemmer i.
- De penge vil gøre en forskel, fordi de har fokus på de ældre medicinske patienter, som har været en overset gruppe i mange år. Det kan godt være, det går langsomt i gang, men det vigtige er det lange, seje træk. Derfor er der sat flere penge af fremadrettet, siger hun.
Foruden de to nævnte områder rummer pakken også en pulje til forebyggelse af eksempelvis selvmord og bekæmpelse af hormonforstyrrende stoffer.
Ingen kommentarer fra regeringen
Regeringen kommenterer ikke de igangværende forhandlinger, men centrale kilder bekræfter, at en sundhedsaftale er tæt på at være i hus.
En række organisationer, herunder Danske Patienter, Ældresagen og Jordemoderforeningen, jubler over udsigten til et økonomisk løft. Alle understreger, at pengene falder på et tørt sted, fordi både medicinske afdelinger og fødegange er presset til det yderste.
/ritzau/