Analytiker om finanslov: SF og EL vil droppe projekter som GGGI

De røde partier nærmer sig hinanden i finanslovsforhandlingerne.

SF's Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen ser begge bevægelser i forhandlingerne om en finanslov. (© DR)

Et af de helt store stridspunkter i de igangværende finanslovforhandlinger er den besparelse på 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden, som regeringen vil bruge til at finansiere den øgede tilstrømning af asylansøgere til Danmark.

Det har SF og Enhedslisten hidtil afvist at gå med til, og nu lyder det, at der særligt på det område er bevægelse at spore. Det fortæller DR Nyheders politiske analytiker, Bjarne Steensbeck.

- Ulandsbistanden er jo hjerteblod for Enhedslisten og SF. Der er så meget symbolpolitik i det, og fjerner man nogle af de her ulandsprojekter, falder himlen jo ned for Enhedslistens hovedbestyrelse.

- Men de nærmer sig hinanden lidt, fordi de er ved at finde de projekter, der kan droppes. Og her er ikke tale om de klassiske ulandsprojekter med fokus på fattigdomsbekæmpelse, men om mere erhvervsrettede projekter a la GGGI, siger han.

GGGI er en international organisation, der arbejder på at forene økonomisk vækst og miljømæssig bæredygtighed. Organisationen blev offentligt kendt, da det kom frem, at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som formand havde brugt 1.056.402 kroner på 49 rejsedage i GGGI-sammenhæng.

Netop GGGI står dog angiveligt ikke til at blive droppet.

Dagpenge bliver svære

Spørgsmålet om dagpenge har længe været en sten i skoen på samarbejdet mellem regeringen og Enhedslisten og SF. Det er vigtigt for de to partier, at der kommer en ændring af de gældende regler, men regeringen er ikke umiddelbart parat til det. Så sent som i går søndag afviste finansminister Bjarne Corydon (S) at give sig.

Ifølge Bjarne Steensbeck er netop dagpengene også blevet symbolpolitik for særligt de radikale, og partiets nye leder, Morten Østergaard, vil nødig fremstå svag.

R-leder Morten Østergaard vil have svært ved at give sig på dagpengene. (Foto: © Erik Refner, Scanpix)

- Det kan godt ske, at Enhedslisten og SF synes, at Morten Østergaard er lettere at være i lokale med end Margrethe Vestager. Men lige på det her område er det nok omvendt. Han kommer til at se svag ud i forhold til Vestager, hvis han kommer med indrømmelser på det her område - og heller ikke på arbejdsmarkedsydelsen, siger DR Nyheders politiske analytiker.

I forhandlingerne er der lagt op til, at partierne kan lege med halvanden millarder kroner. Der er allerede afsat en halv milliard til fagforeningskontingenter. Så der er tale om en tiltalende finanslov for Enhedslisten og SF.

De blå kom ind fra siden

Sandsynligheden for, at det bryder sammen, er dog fortsat til stede, vurderer Bjarne Steensbeck.

- Der ligger mange stemmer for SF og Enhedslisten i at være uenige med Socialdemokraterne og de radikale. Men der ligger en kæmpe kommunikationsopgave i at forklare, hvorfor man ikke indgik en aftale, siger han.

Ved de sidste års finanslovsforhandlinger kom blå blok pludselig ind fra siden og indgik højest overraskende en aftale med SR-regeringen. Det vurderes dog ikke, at det kommer til at ske igen.

- Det er ikke indtrykket, at kontakten er varm, siger Bjarne Steensbeck.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) er mandag blevet hjemkaldt fra et besøg på Ringkøbing Gymnasium for at deltage i finanslovsforhandlingerne.

Klokken 13 er der nye finanslovsforhandlinger i Finansministeriet.