PET har forsinket Irak-undersøgelse i to år

PET har først nu godkendt Irak-kommissionens lokaler og it-systemer, og kommissionen har derfor efter to års arbejde endnu ikke kunnet læse hemmeligholdte dokumenter.

Michael B. Elmer er formand for Irak-kommisionen, der skal undersøge Danmarks grundlag for at deltage i Irak-krigen. Han beklager, at kommissionen de første to år ikke har haft adgang til dokumenterne i sagen, fordi PET har været lang tid om at sikkerhedsgodkende kommissionen.

Den skulle undersøge grundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen, men i to år har de tre kommissionsmedlemmer ikke haft adgang til de dokumenter, der er nødvendige for at komme med en redegørelse.

Først nu – to år efter nedsættelsen – har PET sikkerhedsgodkendt Irak & Afghanistan Kommissionens lokaler og it-systemer.

Det er dermed først nu, at kommissionen kan begynde at modtage de klassificerede dokumenter, der er afgørende for at kunne vurdere grundlaget for den danske deltagelse i krigen i Irak.

Formanden for kommissionen, Michael B. Elmer, beklager, at det har taget så lang tid at komme i gang med at gennemgå de klassificerede dokumenter.

- Det er meget ærgerligt, at det har taget så lang tid at få sikret og godkendt lokalerne og de it-systemer, som er så vigtige for vores undersøgelse, siger han.

Ekspert: Altafgørende dokumenter for kommissionen

Uden sikkerhedsgodkendelsen har kommissionen reelt ikke kunnet udføre sit arbejde, siger Steen Bønsing, der er ekspert i forvaltningsret.

- Man må forvente, at det materiale, de har ventet på, er altafgørende for at kommissionen i realiteten kan lave deres arbejde. Det handler om deltagelse i en krig, og der vil de vigtigste dókumenter sandsynligvis være klassificerede, siger han.

Han mener, at den lange ventetid er et stort problem.

- Det er et problem for den undrende offentlighed og for hele det politiske system, at de har skulle vente så længe, siger han.

Søvndals efterfølger beklager

Irak-kommisionen var en mærkesag for daværende udenrigsminister, Villy Søvndal (SF). Hans ønske var at få en forklaring på, hvorfor Danmark med Anders Fogh Rasmussen (V) i spidsen valgte at deltage i Irakkrigen.

Men i kommisionens første to leveår har de tre kommissionsmedlemmer altså kun kunnet gennemgå papirer, der er offentligt tilgængelige.

Villy Søvndals efterfølger på udenrigsministerposten Holger K. Nielsen (SF), i dag sit partis udenrigsordfører, er ked af, at kommissionen ikke har haft optimale arbejdsbetingelser.

- De har haft elendige arbejdsbetingelser. Jeg er helt forbavset. Det går jo ikke, at der går så lang tid, før de kan komme i gang, og regeringen skylder en masse svar på, hvorfor det har taget så lang tid. Det er jo helt, helt uholdbart

PET: Ingen kommentarer

Politiets Efterretningstjeneste vil hverken be- eller afkræfte, at kommisionen først nu - efter en henvendelse fra DR Nyheder - er blevet sikkerhedsgodkendt.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har Irak-kommisionen i første omgang kun fået en foreløbig sikkerhedsgodkendelse.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men hun skriver i en mail til DR Nyheder:

- Det er slet ikke tilfredsstillende, at kommissionen ikke er kommet længere i sit arbejde.